Oldalak

2010. szeptember 3., péntek

Perelnek a fiatal gazdák...

Pereket indítanak az MVH ellen a kizárt fiatal gazdák

Várhatóan pereket indítanak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellen azok a korábban nyertes fiatal gazdák, akiket az MVH a közelmúltbeli felülvizsgálat nyomán kizárt a támogatásokból – tudta meg az agromonitor.hu Weisz Miklóstól, az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnökétől. Az MVH a feltárt jogszabálysértésekkel indokolta a döntést, de az érintettek továbbra sem látnak valós jogalapot. Ezért a napokban bírósághoz címzett keresletleveleket nyújtanak be a hivatalhoz, amelynek a beadványokat továbbítania kell a bíróságokhoz, ha kizárási álláspontját nem változtatja meg. Az Agrya szerint bizonytalanságot szülhet az agrárágazatban, ha az MVH utólagosan visszavonhat jogerős támogatási határozatokat.

Vitatják az MVH döntéseit a támogatásokból kizárt fiatal gazdák, ezért a bíróságokhoz címzett keresetleveleket nyújtanak be a hivatalhoz – mondta Weisz Miklós. Az MVH-nak a beadványokat a bíróságokhoz továbbítania kell, ha nem vizsgálja felül a kizárásokról hozott határozatokat. Az érintett fiatal gazdák a támogatások visszavonásáról szóló értesítéseket augusztus elején kapták meg, innentől számítva harminc napjuk van a keresetlevelek beadására. Így a beadványokat legkésőbb a következő napokban kell eljuttatniuk az MVH-hoz – mondta a társelnök.
Mint ismert, az MVH a kormányváltás után – állampolgári bejelentés és a pontozással kapcsolatos korábbi kérelmezői észrevételek alapján – vizsgálta felül a fiatal gazdák támogatásait. A termelők az uniós támogatásokat közvetítő Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) tavaly szeptember 15. és október 31. között 6 164 kérelmet nyújtottak be, amelyekből az MVH ez év májusáig 906-ot hagyott jóvá. Palkovics Péter, a hivatal elnöke a napokban úgy nyilatkozott, hogy a júniusban indult felülvizsgálat során 80 nyertes támogatási határozatát vonták vissza, 42 korábban kiesett kérelmezőt viszont bevontak a támogatotti körbe. Az MVH honlapján közzétett közlemény szerint ugyanakkor az uniós támogatásokból 78 gazdálkodót zártak ki. A nyertes kérelmezők egyenként 10 millió forintos támogatást kaphatnak.
Az MVH a kiküldött értesítésekben az utólagos kizárásokat a feltárt jogszabálysértésekkel indokolja, de az általa megjelölt két jogszabályi hely nem ad valós alapot a döntésekre – állította Weisz Miklós. Hozzátette: az eredeti elbíráláskor egymástól függetlenül legalább két ügyintéző vizsgálta meg, hogy a benyújtott kérelmek elérik-e a minimálisan előírt 132 pontot. Ezért most nehezen érthető, hogy egy harmadik ellenőrzés az érintett pályázóknál miért jutott más eredményre. Az Agrya szerint általában is bizonytalanságot szülhet az agrárágazatban, ha az MVH utólagosan visszavonhat jogerős támogatási határozatokat.
F: Agromonitor.hu, 2010. szeptember 03.

Nincsenek megjegyzések: