Oldalak

2010. augusztus 19., csütörtök

Bárányárak...

Stabil bárányárak Magyarországon
mmgonline.hu | 2010.08.19

Az ázsiai piacokon továbbra is stabil a juhhús iránti kereslet, ugyanakkor az Európai Unióban gyengének mondható. A gazdasági válság hatására a fogyasztók kevésbé keresik a húsok között az egyik legdrágábbnak számító juhhúst.A Bizottság előrejelzése szerint az EU juhhús-termelése 2 százalékkal csökkenhet 2010- ben, és a fogyasztás is mérséklődik. A kereslet csökkenése miatt a juh- és kecskehús-import 12 százalékkal esett vissza az év első öt hónapjában az előző évihez képest.
Az Európai Unióban a könnyű bárány ára euróban kifejezve 3 százalékkal mérséklődött az előző év hasonló időszakához képest. Forintban még nagyobb, 8 százalékos volt a visszaesés. A nehéz bárány ára euróban kifejezve ugyanakkor 7 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.
Magyarországon a juhállomány fogyatkozása miatt (2009. december 1-jén 1,2 millió egyed) a juhok felvásárolt mennyisége 5 százalékkal csökkent az év első öt hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A felvásárlás eltolódott a pecsenyebárány felé, amelynek felvásárláson belüli részaránya jelentősen nőtt, míg a tejesbárányé csökkent.
Az AKI statisztikája szerint a juh vágása vágósúlyban 15 százalékkal, ezen belül a bárányé 38 százalékkal nőtt január-május között 2009 hasonló időszakához viszonyítva. A vágás bővülése lehetővé tette a juhhús-export növekedését az idén, ezen belül a juh és bárány darabolva, csont nélkül, fagyasztva, részesedése 82 százalék volt, amely a román piacra került. Japánba különleges minőségű egész vagy fél bárányt exportáltunk növekvő mennyiségben. A jövőben is kívánatos lenne, ha a magyar bárányokat nem élve, hanem feldolgozott formában értékesítenénk.
Magyarország élőbárány-exportja 8 százalékkal csökkent az idei év első öt hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A kivitel értéke forintban számolva csaknem 12 százalékkal esett vissza az alacsonyabb exportárak miatt. A hazai bárány legnagyobb felvevőpiaca továbbra is Olaszország maradt, ahova 12 százalékkal kevesebb élő bárányt szállítottunk január-május között, ugyanakkor Görögországba és Horvátországba nőtt a kivitel. Az olasz piacon euróban számolva magasabb volt az elérhető exportár, de forintban kifejezve ez 3 százalékos csökkenést jelentett a forint erősödése miatt.
Az AKI PÁIR adatai szerint a könnyű bárány ára az idén is a szezonalításnak megfelelően alakult, az értékesítési főszezonban (húsvét) az árak elmaradtak az előző évitől, viszont húsvét után a csökkenés mértéke kisebb volt. Az év második fő bárány-értékesítést megelőző időszakában az olaszországi kereslet élénkülése miatt az árak magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Augusztus elején a forint euróval szemben történő erősödése ugyanakkor mérsékelheti a hazai bárányok külpiaci értékesítéséből származó bevételt.
Módos Rita
AKI

Nincsenek megjegyzések: