Oldalak

2010. augusztus 16., hétfő

Gazdaságátadás...

Mától illetékmentes a gazdaságátadás
boon.hu | 2010.08.16

Vasárnaptól illetékmentes a családon belüli gazdaságátadás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A törvénymódosítás értelmében nem kell illetéket fizetni a többi között a termőföld, tanya, magtár, istálló és mezőgazdasági járművek után, ha közeli hozzátartozó örököl.
A tárca szerint ez elősegíti, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher nélkül átörökíthető legyen minden, ami a mezőgazdasági tevékenység folytatásához szükséges.
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint vasárnaptól nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni a termőföld, tanya és olyan művelés alól kivont területek után, mint például a magtár vagy az istálló, valamint ingóságok, vagyis gépjárművek, pótkocsik után. A törvénymódosítás közeli hozzátartozókra vonatkozik, vagyis a többi között házastársakra, bejegyzett élettársakra, egyeneságbeli rokonokra, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermekekre, testvérekre.
A tárca szerint ez segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását, emellett pedig összhangban áll az európai vidék- és agrárpolitikával is, amelynek alapjait az egyéni és családi gazdaságok adják.

Nincsenek megjegyzések: