Oldalak

2010. szeptember 2., csütörtök

Pi-rekord...

Sokba került a pi-rekord

Nemcsak számítógépe három munkahónapjába, hanem magas villanyszámlába is került az új pi-rekord kiszámolása a japán Kondo Sigerunak.

Az 55 éves férfinak augusztus elejére sikerült 5 billió tizedesjegyig pontosítania a kör kerületének és átmérőjének hányadosát. Mivel saját építésű számítógépe egyfolytában 90 napig dolgozott, és a munka zöme éppen a rekordmeleg nyárra esett, a férfinak időnként el kellett távolítania a gép burkolatát és ventillátorokkal hűtenie a belsejét. Nagy szükség volt erre, mert előfordult, hogy 40 Celsius-fokos hőség volt családja lakásában. Emiatt a villanyszámla - melyet a minap kapott meg - havi 47 ezer forintnyi jenre szökött fel, ami miatt hevesen zsörtölődik a kutató felesége, akit nemigen ragadott magával a világraszóló hányados.

Egy reggel egyébként veszélybe került az egész osztási folyamat, mert a férfi lánya rövidzárlatot csinált egy hajszárítóval. Szerencsére a számítógép tartalék-energiatápjára kapcsolt, ami 10 percen át tudta fenntartani a gép energiaellátását, a zárlatot pedig sikerült a "szintidőn" belül megszüntetni.

A pi egyébként azért érdekes, mert nem ismétlődik számsor a kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a XVI. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal.
(f:mti)

A minél pontosabb pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják. Ha egy masina nem működik tökéletesen, akkor a pi valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.

Nincsenek megjegyzések: