Oldalak

2010. szeptember 18., szombat

Szabadalom/védjegy...

"Ötleteink" jogi védelme

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kapnak egyedi ötleteink, elképzeléseink az üzleti élet világában is. Nem ritka, hogy egy-egy újdonság alapján egész cégbirodalmat lehet felépíteni. Fontos tehát, hogy szellemi termékeinket védeni tudjuk. Cikkünkben egy rövid tájékoztatót szeretnénk adni a kedves olvasó kezébe, amely azon fogalmakat tartalmazza, értelmezi röviden, melyek a szellemi-tulajdon védelme körébe tartoznak.

Szabadalom
A szabadalom a műszaki megoldást, a találmányt védő kizárólagos jog.
Szabadalmi oltalmat kaphat az a találmány, amelyik új, feltalálói tevékenységen alapszik és iparilag alkalmazható. Nem tekinthetők találmánynak a felfedezések, a tudományos elvek, matematikai módszerek vagy a szoftverek, mindezek védelmére a szerzői jog szolgál. Az esztétikai alkotások sem ide tartoznak, ezeket mintaoltalommal lehet védeni.

A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására, azonban a szabadalmi oltalom időtartama és területi érvényessége nem korlátlan. Az oltalom a szabadalmi bejelentés napjától számítva legfeljebb 20 évig lehet érvényes, és csak abban az országban, amelyben engedélyezték.
Szabadalmi oltalmat, mint ahogy a lent tárgyalt többi oltalmat is, a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz benyújtott bejelentéssel, az ott lefolytatott több szakaszból álló vizsgálat után lehet szerezni.

A használatiminta-oltalom
Ez az oltalmi forma általában a szabadalomnál egyszerűbb, kisebb jelentőségű műszaki megoldások védelmére szolgál. Az ide tartozó minták jellemzője a kézzelfogható, háromdimenziós alak. Oltalomban részesíthető egy tárgy kialakítására, szerkezetére, részeinek elrendezésére szolgáló megoldás.

Formatervezési minta-oltalom
Ez az oltalom a termék külső kialakítását, a formatervezői tevékenység eredményét helyezi kizárólagos oltalom alá.
Az oltalmat a termék külső kialakítására lehet kérni, amely formai kialakítás sík- vagy térbeli megjelenés lehet, a szőnyegtől a vázán át, a formatervezett bútoroktól a járművekig terjedhet.

A védjegyek oltalma
A védjegy az árujelzők legfontosabb fajtája. Arra szolgál, hogy segítse az áruk vagy szolgáltatások egymástól való megkülönböztetését. Jelzi a minőséget és lényeges a reklámban betöltött helye is.
Oltalomban a grafikailag ábrázolható megjelölés részesülhet, azaz a szó vagy szóösszetétel, az ábra vagy kép, a betű vagy szám, a sík- vagy térbeli alakzat, szín vagy színösszetétel, a fényjel vagy hologram, a hang, ill. ezek kombinációja.
f:Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd

Nincsenek megjegyzések: