Oldalak

2010. szeptember 15., szerda

Szükség van a falugazdászra...

Fazekas Sándor: nem szüntetik meg a falugazdász hálózatot

Gazdafórum volt a szolnoki megyeházán, felszólalt többek között az agrárminiszter és a szakmai szervezetek is – erről is szólt a Hajnal – Táj műsora. A tárca szerint szükség van a falugazdász hálózatra és törvényileg kell szabályozni. A szakma kiemelte, esedékessé vált a forgóeszköz-hitel, a gazdák azt szeretnék ha egy év haladékot kapnának, amíg újra tudnak termelni és értékesíteni.

A MAGOSZ szervezésében Gazdafórumot tartottak Szolnokon a megyeházán. A mezőgazdaság égető gondjai kerültek szóba. Fazekas Sándor miniszter elmondta, senki nem akarja megszüntetni a falugazdász hálózatot, mert szükség van rá.

Az azonban, hogy hol és milyen formában működik, azt társadalmi vitának nevezte a tárcavezető. Ennek eredményéhez képest pedig később törvényhozási kérdést jelent - tette hozzá. Alaposan végig kell gondolni a mezőgazdaság körüli intézményi hátteret is, szerinte ezen belül kell meghatározni a falugazdász hálózatot is. Ebbe a kérdéskörbe tartozik, hogy miként működik a Magyra Agrárkamara, át kell gondolni a jövőjét és a feladatait.

Az Országos Választmány elnöke, Kispál Ferenc azt mondta, a jégverés, az árvíz, a belvíz, létező problémák a mezőgazdaságban. Úgy vélte, esedékessé vált a forgóeszköz-hitel, a gazdák azt szeretnék ha egy év haladékot kapnának, amíg újra tudnak termelni és értékesíteni.

Nincsenek megjegyzések: