Oldalak

2010. szeptember 1., szerda

Takarmányjog...

Tájékoztató takarmányjogi aktualitásokról
Az 767/2009/EK rendelet alkalmazásához kötődő egyes változások
A 767/2009/EK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2009. szeptember 1-jén lépett hatályba, de alkalmazni csak 2010. szeptember 1-jétől kell. A rendelet 30. cikke az előző takarmányjogi szabályozás lényeges elemeit helyezi hatályon kívül 2010. szeptember 1-jétől. Az alábbi tájékoztató nem öleli fel a rendelet által életbe léptetett valamennyi változást (pl.: a jelölésen a dátum formátumának változása), csak egyes területeket emel ki, amelyek az EU bizottsági üléseken jelenleg tárgyalások témáját képezik és kötelezettségeket rónak a forgalmazókra, felhasználókra.

1. A takarmány-alapanyagok forgalmazása

2010. augusztus 31-éig a takarmány-alapanyagok, valamint a takarmány-alapanyagok feldolgozási eljárásainak közösségi jegyzékét a 96/25/EK irányelv, illetve az ennek átültetésére alkotott hazai jogszabály (44/2003. FVM rendelet, 1. melléklet) tartalmazza. Ez a jegyzék nem kizárólagos, ami azt jelenti, hogy olyan termék is forgalmazható az EU-ban takarmány-alapanyagként, amely nem szerepel a jegyzékben. A jegyzékben feltüntetett alapanyag, illetve feldolgozási eljárás megnevezése azonban csak akkor használható, ha a forgalmazott vagy felhasznált alapanyag megfelel az adott alapanyag, illetve feldolgozási eljárása leírásának. A Rendelet 2010. szeptember 1-jétől hatályon kívül helyezi a 96/25/EK irányelvet, ezzel együtt a 44/2003. FVM rendelet 1. mellékletét.

Szintén hatályon kívül helyezi a 82/471/EGK irányelvet, amely a bioproteinekről szól, és ezeket szintén 2010. szeptember 1-jétől alapanyaggá minősíti. Ennek nyomán megszűnik az alapanyagok és bioproteinek kapcsán az a korábbi jogi rendszer, mely az EU-s irányelv hazai miniszteri rendelettel való átvételén alapult. Helyette új rendszer lép életbe, melynek lényege, hogy az EU bizottsága a takarmányipari ágazat érdekeltjeivel (felhasználók, nemzeti hatóságok) folytatott egyeztetést követően (tanácsadó bizottsági eljárás keretében) közvetlen hatályú rendeletet ad ki. Az új eljárással elfogadott takarmányalapanyag-jegyzék (Catalogue of feed materials) első változatát a 2010. szeptember 1-jétől alkalmazandó 242/2010/EU bizottsági rendelet lépteti hatályba, jóllehet még a korábbi, irányelvi jegyzékkel azonos tartalommal. Ez utóbbi rendelet kizárólagos célja a jogszabályi folytonosság fenntartása, de már 2010 tavaszán megindult a jegyzék régi tartalmának teljes felülvizsgálata. A rendelet 24(6) cikke a jegyzékkel párhuzamosan életbe lépteti a takarmányalapanyag-nyilvántartást (register of feed materials) is.

Csak olyan alapanyag lesz 2010. szeptember 1-jétől forgalmazható és felhasználható az EU-ban, amely vagy a jegyzékben szerepel vagy a nyilvántartásba bejelentették. A vállalkozó a bejelentésről visszaigazolást kap. (A hatóság a jegyzék második tervezetének hatályba lépéséig (kb. ez év vége) nem kezdeményez szankciót a 242/2010/EU alapanyag-jegyzékén nem szereplő, de az új, még nem hatályos tervezetben már szereplő alapanyagok forgalmazása esetén.

Új alapanyag-jegyzék
A teljes felülvizsgálat nyomán új alapanyagjegyzék-tervezet jött létre, mintegy 600 bejegyzéssel. Ezt a tervezetet várhatóan az EU szeptemberi ülésén vitatják meg, októberi ülésén bocsátják szavazásra, legkorábban ez év végén lép hatályba. A bizottság az alapanyag-jegyzék bővítésével szakmai csoportot bízott meg, ezért a jegyzék bővítésére irányuló bejelentéseket a CEFS (Committée Européenne des Fabriquants du Sucre), a FEFAQ vagy a COPA COGECA felé kell beterjeszteni. Amennyiben valamely takarmányozási vállalkozó az általa forgalmazni szánt alapanyagot szerepeltetni szeretné a jegyzékben, az alábbi személyt kell keresnie:

Camille Perrin
Scientific and Regulatory Affairs Manager

Comité Européen des Fabricants du Sucre
Avenue de Tervuren 182 - B.1150
32 2 762 07 60
Fax: 32 2 771 00 26

camille.perrin@cefs.org

www.cefs.org

Új alapanyag-nyilvántartás
Az érintett szervezetek honlapot nyitnak 2010. szeptember 1-jéig a jegyzéken nem szereplő alapanyagok nyilvántartására. Erre a honlapra minden forgalmazó szabadon beléphet, és az általa forgalomba hozni szánt alapanyagot feltüntetheti. A honlap még nem érhető el.

Az EU-ban 2010. szeptember 1-jétől takarmány-alapanyag csak úgy forgalmazható, ha az vagy a jegyzéken, vagy a nyilvántartásban szerepel. A két lehetőség két eltérő jelölési kötelezettséggel jár: a jegyzékben nem szereplő alapanyagokat részletesen kell jelölni a Rendelet V. melléklete szerint, míg a jegyzékben feltüntetett alapanyagok forgalmazásakor csak a jegyzékben az adott alapanyag kapcsán megadott adatokat (szűkebb adathalmaz) kell jelölni.

2. Változás egyes kiegészítő takarmányok forgalmazása kapcsán

A Rendelet 8(1) cikke meghatározza, hogy 2010. szeptember 1-jétől
· kokcidiosztatikumot nem tartalmazó kiegészítő-takarmány vagy takarmány-alapanyag nem tartalmazhat a teljes értékű takarmányra rögzített maximális adaléktartalom százszorosánál több adalékanyagot (tehát az 1%-os keverék még kiegészítő takarmány, az ennél töményebb pedig előkeverék (premix));
· kokcidiosztatikumot tartalmazó kiegészítő-takarmány vagy takarmány-alapanyag nem tartalmazhat a teljes értékű takarmányra rögzített maximális adaléktartalom ötszörösénél több adalékanyagot (tehát a 20%-os keverék még kiegészítő takarmány, az ennél töményebb pedig előkeverék (premix)).

Az adalékanyagot ennél nagyobb töménységben tartalmazó keverékek előkeverék (premix) néven hozhatók forgalomba.

A fenti főszabály alól kivételt képez a 8(2) cikkben meghatározott termékek köre:
Ennek értelmében a fenti határértéknél nagyobb töménységben adalékot tartalmazó termék csak akkor forgalmazható alapanyagként vagy kiegészítő takarmányként, ha rendeltetési célját szerepeltetik a különleges táplálkozási célok között (a rendelet 10. cikke). A Rendelet 32(2) cikke szerint a már forgalomban lévő, de a különleges táplálkozási célok között nem szerepeltetett ilyen termékek forgalmazása csak akkor folytatható, ha 2010. szeptember 1-jéig kérelmet nyújtanak be a különleges táplálkozási célokat tartalmazó lista adott termékkel való kiegészítésére.


3. Változás egyes a takarmányadalékok forgalmazása kapcsán

A 1831/2003/EK rendelet 10(2) cikke szerint a korábbi jogi környezet (70/524/EGK irányelv) szerint engedélyezett adalékanyagok újraengedélyezésére kérelmet kell benyújtani vagy a határozott időre szóló engedély lejárta előtt egy évvel, vagy legkésőbb 2010. november 7-ig. Amennyiben valamely adalék kapcsán e határidőig kérelem nem érkezik be, az adalékot a regiszterből[1] törlik, forgalmazása nem lesz lehetséges. Az EU Bizottság állítása szerint az adalék-regiszterben feltüntetik, hogy a generikus adalékok (melyek első forgalomba hozatala nem egy engedélyeshez kötődik) kapcsán érkezett-e már be valamelyik forgalmazótól kérelem.

Budapest, 2010. július 26.

[1]http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf


2010.09.01. 10:30

Nincsenek megjegyzések: