Oldalak

2010. szeptember 7., kedd

TBSZ...

TBSZ - Roham várható az év végén

Forrás: portfolio.hu    2010-09-07
A tartós befektetési számlák bevezetésével új történelem kezdődött a hazai megtakarítási piacon. Az igazi reklámhadjárat vélhetően a választások után indul be.
A hazai megtakarítási piac számára örvendetes bejelentés érkezett tavaly, 2010-től kezdve ugyanis a tartós befektetési számla (tbsz) bevezetésével adókedvezményhez juthat a legalább 3-5 éves időtávon gondolkozó befektető. A szakma elismerőleg nyilatkozott az új konstrukció kapcsán, az alapkezelési piacon is megindult a mozgolódás, egyesek nem riadtak vissza olyan kijelentésektől sem, hogy az év végéig akár több százmilliárd forinttal nőhet a befektetési alapokban kezelt vagyon, csak a tbsz-ek tőkevonzó képessége miatt.


Ha megnézzük a magyar lakosság megtakarításait, akkor azt láthatjuk, hogy a domináns részt még mindig a készpénz jellegű, főként betéti konstrukciók jelentik, igaz az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent ennek a részaránya a pénzügyi vagyonon belül. Az MNB legfrissebb adatai szerint a lakosság betétekben összességében 7,252 milliárd forintot tart, ebből pedig a legnagyobb részarányt az éven belül lekötött betétek teszik ki, amik 5,000 milliárd forintot szakítanak ki a tortából. Összehasonlításképpen a háztartások befektetési jegy állománya júliusban 2,000 milliárd forint volt, míg a közvetlen kötvény- és részvénybefektetések nagysága összességében 1,800 milliárd forintot tett ki 2010 első félévének végén.

Viszonylag egyszerűen beláthatjuk, hogy közvetlen hatással a tbsz bevezetése főként itt lehet hatással, ezt pedig lényegesen az sem befolyásolhatja, hogy a konstrukcióra nem lehet régebben vásárolt értékpapírokat allokálni, csak pénzt lehet a felhalmozási időszak alatt betenni, majd abból az összegből lehet a törvény által meghatározott eszközöket vásárolni. A törvény szerint két fajta számla nyitható a szolgáltatóknál, az egyiken lekötött forintbetét helyezhető el, míg a másikon forint alapú értékpapír befektetések (például kötvény, részvény, befektetési jegy, stb...).

Mivel a korábbi években rendre a betétek és a befektetési alapok voltak egymásnak nagy versenytársai, ezért most főként mi is erre a két alkategóriára koncentrálunk, megjegyezve, hogy azért vélhetően közvetlen részvény- és kötvénybefektetések esetében is lehet számítani átrendeződésre. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az egyes termékcsoportok között megindulna egy nagyobb átrendeződés, hanem csak azt, hogy a tbsz-en tárolt befektetések nominális és relatív értéke fokozatosan emelkedni fog. Ez már csak azért is biztosnak nevezhető, hiszen ezzel a befektető csak nyerhet, vesztenivalója a számlanyitással nincs, hosszabb távon viszont az adókedvezmény miatt megérheti elmozdulni.

Komoly harc lesz a pénzügyi csoportokon belül?

Az elmúlt másfél évben rendre arról írtunk, hogy a válság miatt történelmi mélypontra csökkenő kamatszintek mellett egyre inkább arra voltak kényszerítve a befektetők, hogy kockázatot vállaljanak. A fejlett országok többségében ez be is igazolódott viszonylag hamar, hiszen amikor már nem volt nagy nyomás a bankszektoron, hogy forrást szerezzen betétek segítségével, akkor a befektetők is nyugodtan elkezdtek alternatívákat keresni.

Magyarországon nagyon sokáig nem lehetett a "vadászösztönből" semmit sem érzékelni, ami arra vezethető vissza, hogy a hazai befektetők alapvetően kockázatkerülők, és csak a biztonságos eszközöket keresik, ha lehetséges (erre utal a szektoron belül a pénzpiaci alapok dominanciája is). Persze amikor már a befektetési alapok visszatekintő hozamai is szignifikánsan elszakadtak a betéti kamatoktól, akkor a hazai befektetők is elkezdtek nagyobb összegeket betenni a szektorba.

Utoljára hasonló jelentőségű változásra 2006-ban volt példa, amikor például a kamatadót, illetve a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát bevezették. A kamatadó és a mostani tbsz között természetesen sok az eltérés, azonban mivel a kamatadó bevezetése előtt volt a befektetőknek idejük még adómentesen befektetni a pénzüket, lehet párhuzamot vonni a két eset között. Persze lényegi különbség a négy évvel ezelőtti és a mostani eset között, hogy akkor egy meghatározott időponttól minden megtakarításra kivetették az adót, most viszont adott időintervallumra van meghatározva az adókedvezmény.
A lakosság tűkön ül - Roham várható az év végén
A kamatadó idején nagyon komoly átrendeződést láthattunk a megtakarítási piacon, 400 milliárd forint áramlott csak a befektetési alapszektorba, a tőkeáramlási adatokat megfigyelve pedig a legnagyobb pénz az ingatlanalapokba, a pénzpiaci alapokba, a vegyes alapokba és a garantál alapokba vándorolt. Jól láthatóan ezzel párhuzamosan egy betétek közötti átrendeződés is végbement, teljesen nyilvánvaló módon a rövidebb lekötésű konstrukciók felől a hosszabb lekötés irányába.

Elképzelhető, látva például az egy éves lekötésű betétek állományát, hogy az év vége felé, amikor beindul az igazi reklámhadjárat a piacon, akkor egyre többen teszik majd át a pénzüket tbsz-re. Ez önmagában csak ahhoz vezethet, hogy az egyes eszközkategóriákon belül nőni fog a tbsz részesedése, az egyes megtakarítási formák közötti átrendeződés már más tészta.



Nincsenek megjegyzések: