Oldalak

2010. szeptember 7., kedd

Túligénylések...

Csaknem 10,5 ezer blokkban a lehetségesnél több területre kértek uniós támogatást a gazdák
agromonitor.hu | 2010.09.07

Összesen 10 487 fizikai blokkban igényeltek az idén a ténylegesen meglévőnél több termőföldre uniós terület alapú támogatásokat (SAPS) a gazdák – derült ki a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vizsgálataiból. Az eddigi ellenőrzések szerint a termelők 21 ezer hektárnyi területet biztosan túligényeltek.
De – mivel egy-egy fizikai blokkban több gazdálkodó parcellái helyezkednek el - a problémás ügyek összesen 26 ezer kérelmezőt és mintegy 350 ezer hektár támogatható területet érintenek. Az MVH és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) október első felében kezdi meg a túligénylések miatti adategyeztetéseket. A felelőssé tehető termelőket végső soron kizárhatják az idei SAPS-támogatásokból és a következő években is támogatási retorziókat alkalmazhatnak velük szemben.
Az MVH 10 487 fizikai blokkról állapította meg, hogy az azokban kérelmezett területek összessége meghaladja a blokkokban korábban megállapított, tényleges referenciaterületeket – tájékoztatta az agromonitor.hu-t a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája. A hivatal a gazdák idei egységes terület alapú kifizetési kérelmei és adatváltozási beadványai alapján végzett úgynevezett túligénylés-vizsgálatokat, amelyeket augusztus 12-én fejezett be. Az ellenőrzések során valamennyi fizikai blokkban kontrollálták, fennáll-e a túligénylés lehetősége. Az ilyen blokkokban – a fizikai ellenőrzések és az úgynevezett keresztellenőrzések lezárása után – adategyeztetésekre van szükség annak megállapítására, mely kérelmezők tehetők felelőssé a túligénylésekért. Az MVH az adategyeztetéseket – az MgSzH bevonásával - október első felében kezdi meg.
Az eddigi vizsgálatok eredményei szerint a gazdálkodók több mint 21 ezer hektáron biztosan túligényelték az uniós terület alapú támogatásokat, bár az érintett blokkok száma a fizikai ellenőrzések során még változhat – közölte a VM. Mivel egy-egy fizikai blokkban több gazdálkodó parcellái helyezkednek el, a túligénylések csaknem 26 ezer gazdálkodót és mintegy 350 ezer hektár támogatható területet érintenek. A VM tájékoztatása szerint a hazai fizikai blokkok száma meghaladja a 370 ezret: ezekre az idén több mint 187 ezer kérelmező nyújtott be egységes területalapú támogatási kérelmet, az igényelte összterület pedig mintegy 5 050 ezer hektárt tett ki. Az ez évi uniós SAPS támogatási keret pontos összege október elején válik nyilvánossá – tette hozzá a vidékfejlesztési tárca.
Az MVH a túligényléssel érintett blokkok listáját augusztus 12-én tette közzé saját honlapján – tudtuk meg. A gazdálkodók a nyilvánosságra hozatal után is jelezhetik, hogy parcelláik területét utólagosan csökkentik. E változtatást azonban a hivatal a kérelmekben következmények nélkül csak akkor vezetheti át, ha az érintett parcellák kapcsán a fizikai ellenőrzések nem állapítottak meg jogosulatlan igénylést. Ha ugyanis ilyet tártak fel, az MVH-nak a közösségi szabályok szerinti szankciókat kell alkalmaznia. A hivatal a retorziókat annak függvényében határozza meg, mekkora a túligényelt terület, illetve ez milyen arányban áll a valóban jogosan kérelmezettel. Az MVH enyhe esetben (3 százalék alatti túligénylésnél) a jogosult területet teljes egészében kifizeti, míg a legsúlyosabb szabálysértésnél (50 százalék feletti túligénylésnél) a kért támogatást elutasítja és a következő évek támogatásait is csökkenti a túligényelt terület után számított összeggel.

Nincsenek megjegyzések: