Oldalak

2010. augusztus 9., hétfő

Egyszerűsített munkaviszony...

Egyszerűsített munkaviszony bejelentése

Létrehozva: 2010.08.02. 11:25   Módosítva: 2010.08.02. 11:25

Egyszerűsített foglalkoztatásra 2010. augusztus 1-jétől a 2010. évi LXXV. törvény rendelkezései szerint létesíthető munkaviszony.
Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony:
  • mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy
  • alkalmi munkára.
Az egyszerűsített munkaviszonyt a munkáltató köteles bejelenteni.
A munkáltató bejelentési kötelezettségét - választása szerint – elektronikus úton, központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (ügyfélkapu) vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti (185-ös kék szám).
A munkáltató akkor élhet az előzőekben felsorolt bejelentési lehetőségek valamelyikével, tehát a telefonon keresztül történő bejelentés lehetőségével is, ha előzetesen regisztráltatta magát az ügyfélkapun.
A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség.
Az elektronikus bejelentéshez ki kell tölteni a 10T1042E jelű elektronikus adatlapot, és ezt az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni az állami adóhatóság részére. Az adóhatóság részére teljesített bejelentés esetleges visszavonására és módosítására - így különösen a munkaidő változása, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén -, a bejelentett adatokban bekövetkezett változás bejelentésére is a 10T1042E jelű adatlap szolgál.
Az adatlap kizárólag az APEH honlapjáról tölthető le, kereskedelmi forgalomban nem kapható.
APEH honlapján az adatlap, illetve a kitöltési útmutató újabb verziói jelenhetnek meg, ezért kérjük, hogy az adatlap kitöltése előtt a változásokat mindig szíveskedjen figyelemmel kísérni, és az adatlap legfrissebb verzióját használni!
Telefonon történő bejelentés az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvény szerint a központi elektronikus szolgáltató rendszerben működő központi ügyfélszolgálat által fenntartott ügyfélvonalon keresztül történik, a bejelentő adóazonosító jelének megadásával. A telefonon keresztül történő bejelentés a 185-ös, országon belül helyi tarifával
hívható hívószámon teljesíthető.

Nincsenek megjegyzések: