Oldalak

2010. augusztus 9., hétfő

A Széchenyi terv prioritásai...

Az Új Széchenyi Terv vállalkozásoknak szóló pályázati és fejlesztési céljai

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) a vállalkozásfejlesztést kiemelt prioritásként kezeli. Egyrészt a vállalkozások helyzetbe hozásával kívánja teljesíteni a munkahelyteremtésre vonatkozó terveket, másrészt a gazdasági környezet átalakítását a vállalkozások igényeinek figyelembevételével kívánja végrehajtani. Az ÚSZT ezen fejezetének középpontjában a stabilitás megteremtése áll, amely alapot teremt a növekedésnek. A stabilitás megteremtéséhez pedig a következő lépések vezetnek:

1. Bürokráciacsökkentés: az adminisztrációs költségek és az ügyintézési határidők csökkentése.
2. Adócsökkentés: adónemek összevonása, eljárási egyszerűsítés, és az adók mértékének csökkentése.
3. Vállalkozásbarát önkormányzati szabályozás: összhangban az 1. és 2. ponttal, és a szolgáltatói szemlélet erősítésével, olyan viszonyok megteremtése, ami ösztönzi és segíti a vállalkozások megtelepülését, és a meglévők bővülését.
4. Az uniós források hasznos, gyors és egyszerű felhasználása: a pályázati rendszer egyszerűsítése, és források gazdaságfejlesztési célokra koncentrálása.
5. Stabil forgótőke finanszírozás: a kisvállalkozásokat támogató tőkejuttatási programok visszaállítása.
6. Növekvő hazai piac: a vállalkozások helyzetének megerősítése a hazai piacon.
7. Tisztességes viszonyok kialakítása a kereskedelemben: versenyt erősítő környezet kialakítása, az állami szabályozás hatékony eszközeinek alkalmazása a túlzott erőfölénnyel bíró résztvevők esetében.
8. Fogyasztóvédelem: hatékony és preventív intézkedések, egyszerűbb szervezet, pozitív listák.
9. Segítség a szövetkezéshez, és a hálózatépítéshez: a kisvállalkozók és termelők alulról jövő kezdeményezéseinek támogatása.
10. Egyablakos vállalkozásfejlesztési ügynökség: olyan fejlesztési központok kialakítása, ahol a vállalkozók, vagy vállalkozni szándékozók bármely vállalkozásfejlesztési, adózási, engedélyezési, adminisztrációs kérdésben felvilágosítást kaphatnak.
11. Naprakész információk a vállalkozások számára: részletes, és ingyenes naprakész, statisztikai adatok, céginformációs, és technológiai információs rendszerek a vállalkozások szemára.
12. A kamarák szerepének megerősítése: a gazdasági önszabályozás, és a vállalkozói érdekképviselet valamint érdekérvényesítés érdekében.
13. Közbeszerzési fordulat végrehajtása: a hazai beszállítók arányának legalább az EU átlagára (40%-ról - 70%-ra ) történő emelése.
14. Zöld közbeszerzés: hatékony és környezeti szempontokat is figyelembe vevő közbeszerzési rendszer kialakítása.

Nincsenek megjegyzések: