Oldalak

2010. augusztus 5., csütörtök

Hazai árúk előnyben...

Hiába az áremelés, olcsóbb lesz a hazai áru
sonline.hu | 2010.08.05

A szakemberek szerint az áfacsökkentés a hazai termékek védelmét, a magyar piac fellendülését is eredményezheti.
Lehet, hogy kevesebbet kell majd fizetnünk a tejért, kenyérért és húsért. Míg a kritikus időjárás miatt áremelkedésekről szóltak a hírek, most a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek áfájának csökkentését vizsgálja. Az érdekképviseletek ezt jó jelnek tartják. Szerintük ez a hazai termékek védelmét, a magyar piac fellendülését is eredményezheti.
– Ha ez az elképzelés megvalósul, azt reméljük, hogy mindez a kereskedelemben csapódik le leginkább – mondta Mészáros József, a megyei agrárkamara elnöke. – Persze, kétségeink azért vannak, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy a hasonló kezdeményezések nem mindig hozták meg a várt hatást. Amikor néhány éve az aszályos esztendőben igencsak felmentek az árak, ezt a vásárlók nagyon megérezték a pénztárcájukon. Később normalizálódott a helyzet, de a kereskedelemben ez már nem jelentkezett. Az volna a jó, ha a mostani csökkentést a vásárlók éreznék meg leginkább. Ha a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra csökkenne ezeknek a termékeknek az áfája, az már nagyon jelentős változást hozhatna.
Hosszú távon pedig a hazai áruk védelmét, és a gazdák helyzetének javulását is hozhatná ez az intézkedés, ám ehhez nagyon sok feltételnek kellene teljesülnie. A szakember szerint különbséget kellene tenni a hazai és a behozott áruk közt. Ez pedig nagyon sok adminisztrációval és ellenőrzéssel járna. Ugyan az unió biztosítja az áruk szabad mozgását, de a francia példa is mutatja: van megoldás. Ott azzal is védik a hazai piacot, hogy megszabták: hol vihetik be az országba a különféle termékeket. Ezzel jóval egyszerűbbé válik az ellenőrzés.
Szabó Tamás, a Magosz megyei titkára szerint is kedvező változásokat hozhat az áfacsökkentés. Az alapvető élelmiszerek kivételével Magyarországon jelentősen mérséklődött a fogyasztás. A forgalmi adó mérséklése is eszköz volna arra, hogy fellendüljön a hazai piac. Az inflációcsökkentő, fogyasztásnövelő hatás ugyanis a hazai piac élénkülését eredményezné. A szakember szerint a következő lépés a külföldi áruk erőteljesebb ellenőrzése volna.

Nincsenek megjegyzések: