Oldalak

2010. augusztus 5., csütörtök

Energiafarm...

Az energiafarmon minden hasznosul
2010. augusztus 05. 09:43
A korszerű biogazdálkodásban hazánk egyre inkább az élbolyhoz tartozik. A magyar szakemberek olyan mezőgazdasági rendszert fejlesztettek ki, mely a fenntarthatóság szinte minden elemével rendelkezik: önellátó takarmányból, trágyából és energiából. Az Energiafarm projekt olyan magyar újítás, melyre komoly érdeklődés mutatkozik a külföldi vevők részéről is.

- A biomassza komplex hasznosítására egy jó példa az Energiafarm projekt – hangsúlyozza dr. Hajdú József, az VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, tanácsadója. - Mintegy 22 ilyen üzem épül meg várhatóan a következő 2 évben. Az energiafarmon található egy 15 ezer tonna kapacitású gabonatároló, amely feltételezi, hogy a gazdaság mintegy 2500 hektáron termel kukoricát, s termését a bioetanol üzemben dolgozzák fel. A bioetanol üzem bioetanolt és DGS-t, tehát nedves, de víztelenített szeszmoslékot állít elő. A bioetanol értékesítésre kerül, a nedves kukorica szeszmoslékot pedig állatokkal hasznosítják. Mivel frissen etetik fel a marhával és magas a fehérjetartalma, a tej önköltségét a számítások szerint 30 százalékkal tudja javítani. Ebbe a rendszerbe 1600 szarvasmarha tartozik.
A trágya és a bioetanolnak a híg alkotórészei a biogáz-üzembe kerülnek, melynek kapacitása 750 kW, és mintegy 900 kW hőenergiát termel. A biogáz-üzem látja el energiával egyebek mellett az állattartó telepet, sőt, még a biokomposztálóba is kerül a hulladékhőjéből. Természetesen a biogázból villamosenergiát állítanak elő, amit a hálózatba táplálnak. A kierjedt biogáz után maradó híg rész tározókba kerül - 6 hónapra elegendő a tárolókapacitás -, amit kiöntöznek, amikor felszabadulnak mezőgazdasági területek. A folyamat során képződő szilárd alkotórészek egy biokomposztálóban kötnek ki, míg a maradék hulladékhő a palántanevelést és kertészeti termelést szolgálja. Ez a rendszer abszolút környezetbarát, energetikailag, logisztikailag teljesen zárt, hisz minden helyben van. Így a mezőgazdaságban marad minden olyan jövedelem, amelyik az egyes termékek értékesítéséből származhat.


Nincsenek megjegyzések: