Oldalak

2010. augusztus 3., kedd

KKV-k támogatása...

A Kormány új irányt jelöl ki a KKV-k fejlesztésének érdekében az Európai Uniós források lehívására
A Kormány 1160/2010. (VII. 30.) határozatában a múlt szerdán bemutatott Új Széchenyi Tervben megfogalma-zott célok megvalósulása érdekében újragondolja és módosítja az Európai Unió 2007-2013-as programozási időszakában lehívható támogatások elosztásának cél-és eszközrendszerét.

A Kormányhatározat a nemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének feladatkörébe rendeli az egyes operatív programok átalakítását.

A fő cél minden esetben a kis- és középvállalkozások (KKV-k) helyzetbe hozása. A cél eszközei az egyes operatív programok esetében a következők:

* a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Regionális Operatív Programok (ROP) esetében új pályázati felhívások megjelentetése a KKV-k forrásellátásának javítása érdekében;
* ezen túlmenően a GOP és a Közép-magyarországi Operatív Program esetében a 2009-2010. évekre vonatkozóan az akciótervek módosítása, melynek megvalósulása esetén tökéletesen új pályázati lehetőségek nyílhatnak meg a KKV-szektor előtt;
* a főként szociális és munkaügyi intézkedéseket tartalmazó Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) esetében olyan javított konstrukciók kidolgozása, amelyek szintén a KKV-k helyzetének javítását és a foglalkoztatást támogatják.

A Határozat hangsúlyos és fontos eleme, hogy rendelkezik a pályázati rendszer egyszerűsítéséről, amely remélhetőleg mind az adminisztrációra, a határidőkre, mind pedig a támogatások lehívásának hatékonyságára vonatkozik, illetve elrendeli mindezek egyeztetését az Európai Bizottsággal, mely köztudomásúan felelős a nemzeti fejlesztési programok jóváhagyásáért.

Nincsenek megjegyzések: