Oldalak

2010. augusztus 3., kedd

VM. - a gazdák érdekében...

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Versenyhivatalhoz fordul a gazdák érdekében
2010.08.03. 16:28

Évtizedek óta nem tapasztalt szélsőséges időjárás sújtotta az idei évben a termelőket. A lehullott csapadék mennyisége már az év közepére több helyen meghaladta az éves átlagot. Észak–Magyarország számos települését árvíz árasztotta el, több százezer hektáron a belvíz pusztított. Az átázott talajra a mezőgazdasági gépek nem tudtak kimenni, így a termés egy része egyszerűen betakaríthatatlanná vált, az ország több területe pedig rendkívüli jég- és viharkárt szenvedett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint a fenti vis maiornak minősülő káresemények súlya és jelentősége olyan mértékű, amely az érintett termelők esetében megalapozhatja a teljesítés lehetetlenné válására vonatkozó rendelkezések alkalmazását. Ezen álláspontunk természetesen nem mentesíti az érintett termelőket attól, hogy akadályközlési kötelezettségüknek megfelelő módon eleget tegyenek. Továbbá, hogy szerződéses partnereikkel a teljesíthetőséggel összefüggésben az elvárt módon együttműködjenek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ellenzi, hogy a kialakult gazdasági helyzetben a terményfelvásárlók gazdasági erőfölényükkel nyílt vagy bujtatott formában visszaéljenek. Ezért megkeressük a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy kiemelt figyelmet fordítson eljárásai során arra, hogy ilyen helyzetek ne alakulhassanak ki, és minden rendelkezésére álló eszközzel törekedjen azok elhárítására.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kárbejelentések és az igazolt bevételkiesések összegzése után a kormányt tájékoztatni fogja a kialakult helyzetről. Javaslatot tesz arra, hogy többlet kárenyhítési juttatásban részesüljenek azok a gazdák, akik a rendkívüli időjárási körülmények miatt az átlagot meghaladó mértékben szenvedtek kárt, netán a terményük teljes megsemmisülése miatt a jövő évi termelést megkezdeni sem tudják.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kialakult helyzetben fontosnak tartja azt is, hogy a gazdasági élet különböző szereplői a fennálló kritikus helyzetet felelősségteljesen, a hosszú távú érdekeket is figyelembe véve, méltányos módon együttműködve kezeljék. Ennek sikeréhez a Vidékfejlesztési Minisztérium a maga eszközeivel is hozzá kíván járulni.

Nincsenek megjegyzések: