Oldalak

2010. augusztus 2., hétfő

Könyvajánló (tartósítás)

Achim Samwald: Aszalás - gyümölcsök, zöldségek, fűszerek
A tartósítás legegészségesebb módjáról az aszalásról ad gyakorlati útmutatást kiadványunk. Részletesen foglalkozik a gyümölcsök, zöldségfélék, fűszer- és gyógynövények valamint a gombák aszalásával. Bemutatja a korszerű aszaló berendezéseket, de olyan leírásokat is közöl, amelyekből az egyszerű aszaló berendezések házilag is elkészíthetők. Sokféle ételrecept található a fejezetekben, amelyek alapján egészen újmódjait is megismerhetjük az aszalványok felhasználásának.

Sigrid Günther - Eva Maria Lipp: Aszalt gyümölcsök és zöldségek
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás - csakúgy, mint korábban - a legjobb és legtermészetesebb tartósítási eljárásnak számít, és a szárított gyümölcsöket és zöldségeket a nagy tápértékű és egészséges élelmiszerek közé sorolják. Napjainkban örülhetünk annak, hogy folyamatosan növekszik azoknak az embereknek a száma, akik igénylik és követik a tudatos életvezetést, aminek alapját a természetes, egészséges élelmiszerek képezik.

Gabriele Lehari: Gyümölcsök befőzése
Az otthoni dunsztos üvegben minden valódi. Itt nincs természetazonos aroma, csak íz. Nem kell állományjavító, mert van tartalom. Fölösleges a színezék, az adalék, megmenekülünk az E-számoktól.
Mi a titka a nagymama lekvárjának? Hogyan kandírozzunk a meggyet, a kajszit? Miként készülnek az alkoholban eltett gyümölcsök, melyik gyümölcshöz, milyen alkohol illik? Milyen az egresíz bodzavirággal, az őszibarack almapálinkában, a pikáns sárgabarack...? Húsételek kiváló kísérői az édes-savanyú kompótok, vagy az indiai konyha ma már nemzetközi kedveltségnek örvendő csátnija, a gyümölcsökből készült fűszeres krém.

Dobrai Endréné - Szabó Béla: Gyümölcsborok, gyümölcslevek házi készítése
A könyv egyszerű, közérthető nyelven vezet végig a gyümölcslényerés módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, amelyek alapján - ízlésünk szerint módosítva is - kitűnő italok készíthetők házilag. Elejétől végéig az egyszerűség jellemzi, mind az ajánlott eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében.

Gabriele Lehari: Házi tartósítás, tárolás
Tárolásról és tartósításról beszélünk a gyorséttermek, a pizzafutárok és a mikrohullámú sütőben készülő ételekről írt szakácskönyvek korában - mennyire korszerű ez a gondolat, van egyáltalán értelme a mi korunkban? - tehetjük fel a kérdést. A válasz egyértelmű igen, hiszen éppen a tennivalókkal telezsúfolt, gyorsan pörgő életet könnyíthetik meg az ügyesen előkészített tartósított élelmiszerek. Egyszer kell ugyanis rászánni magunkat az eltevésükre, a későbbiekben pedig rengeteg időt takaríthatunk meg a használatukkal.

Erdélyi Lajosné: Gyümölcsök, zöldségfélék házi tartósítása
Mi indokolja a házi tartósítást? Elsősorban az a vágy, hogy megőrizzük a meghitt otthoni ízeket vagy olyan új ízeket alkossunk, ami kedvünkre való. Ízlésünk és fantáziánk szerinti gyümölcs- és fűszerkombinációkat állíthatunk össze. Sokszor a házi tartósítás az egyetlen módja a kertünkben fölöslegben termett gyümölcs és zöldség megmentésének. Csak szigorú kritikánkon átesett nyersanyagokat és adalékokat használunk fel és tetszés szerint szabályozzuk az édes, sós, savanyú, csípős ízek erősségét. Azt is mi dönthetjük el, hogy milyen méretű üvegekbe töltsük a készítményeinket.

Ulrich Jakob Zeni: Gyümölcslevek házi készítése
A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag előállított gyümölcslevek és szörpök fogyasztása, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy nem ártalmas az egészségünkre, amit iszunk. A házilag előállított szomjoltók nem csupán finomak és egészségesek, hanem tagadhatatlanul a legolcsóbb megoldást jelentik. A könyv ismerteti a gyümölcslevek készítésének technikáját az előkészítéstől a lényerésen át a gyümölcslé kezeléséig. Bemutatja az egyes gyümölcslevek, nektárok és szörpök fajtáit, recepteket és ötleteket ad.

Nincsenek megjegyzések: