Oldalak

2010. augusztus 2., hétfő

Repcefajták...

Repce fajtaajánlati körkép

| 2010-08-2
A DEKALB hibridek megkülönböztető értéke a betegség-ellenállóság
A SAATEN-UNION tovább erősíti az újgenerációs hibridrepcéi kínálatát
Ha már lúd, legyen kövér - Ha már repce, legyen az hibrid és Syngentás
Hibridrepcék - miért is növekszik a vetésterületük?
Hódítanak a Pioneer repcehibridek
Repce: növekvő területen - sokféle vetőmagból
Tovább gazdagodik a DEKALB repce portfolió


A DEKALB hibridek megkülönböztető értéke a betegség-ellenállóság
Az elmúlt néhány évben volt alkalmunk többször is beszámolni a DEKALB repcék kiváló termőképességéről, vigoritásáról, alkalmazkodóképességéről. Hadd említsem példaként az ExOCET 7,2 t/ha rekord-eredményét az üzemi kisérletben, amit aztán az üzemi termelésben is többször bizonyított 6t/ha feletti tábla-átlagokkal.


A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában mára már elvitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce, nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évi őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. A nehezen előre jelezhető piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a nagy termésbiztonság. A SAATEN-UNION ilyen helyzetben elsősorban a hibridek termesztését javasolja a termelőknek.

Ha már lúd, legyen kövér - Ha már repce, legyen az hibrid és Syngentás

A libák többnyire galibát okoznak. Így volt ez Krisztus előtt 390-ben is, amikor az éj leple alatt barbár gallok akarták elfoglalni Róma városát, de a városban tartott ludak nyugalmukat féltvén felverték gágogásukkal a fáradt és nem éppen éber őrséget megmentve ezzel Rómát a támadástól. A történet nem mese, Ovidius is ír a „Capitoliumot hangjukkal” megmenekítő harcias madarakról.


Európa-szerte megfigyelhető jelenség, hogy az elmúlt években a hibridek egyre nagyobb részarányt képviselnek az őszi káposztarepce vetésterületéből. Németországban, a repcetermesztés fellegvárában pl. a tavalyi évben 17%-os növekedést elérve, közel 950 000 hektárra emelkedett a hibridrepcék vetésterülete. Más országokban is hasonló tendencia figyelhető meg és ez alól Magyarország sem képez kivételt. De milyen teljesítményt mutatnak valójában a hibridrepcék a gyakorlatban, mit tapasztalnak maguk a repcetermelők?


Mindössze 21 év telt el azóta, hogy a Pioneer elindította Franciaországban, majd egy évre rá Németországban a repcenemesítő programját.


Az őszi káposztarepce napjaink egyik legjelentősebb növénye. Az Európai Unióban és hazánkban dinamikusan fejlődik termesztése. A megtermelt repcemagot teljes egészében felhasználják az EU tagállamai, így a piaci lehetőségek továbbra is stabilak maradhatnak.

Még ugyan alig vagyunk túl a bizonytalanságokon, már ami a kedvezőtlen szezonindítást jellemezte: a száraz ősz okozta egyenetlen keléseken, a felemás fejlődési állapotokon, a hosszú kemény télen, még éppen csak fel tudtuk mérni a tavaszi induló állapotokat, és mi máris optimistán nézünk az elkövetkező termesztési időszak, majd az azt követő új évad elé.


Kapcsolódó anyagok:

A hazai repcetermesztési kedv egyik igen erős befolyásoló tényezője a várható hozambiztonság és annak „garanciája”. Az alapos átgondolás oka az időjárásunkban jelentkező anomáliák és az azokra adható válaszok együttes összevetése a repcetermesztés magas költségeivel. Amennyiben a tervezés során az egyenleg „láthatóvá válik”, meghozhatjuk a tárgyévet érintő döntésünket; aminek kimenetele természetesen nem jelenti a csalhatatlanságot, így az lehet jó, ill. rossz döntés is. (Természetesen ezen túlmenően a késztermék átvételi ára is erős információs inger, de ebben az esetben a döntések nem a mi irodánkban születik meg.)

A címet magyarázván úgy is fogalmazhatnék, hogy vajon még mit kell kibírnia ennek a szegény növénynek ebben az évben? Kérdezem ezt ma, 2010. május 16-án, amikor rádió és televízió híradásaiból a természet újbóli kitöréséről hallhatunk: orkánszerű viharok, kidöntött fák, leomló házfalak, embereket menekítő tüzoltóbrigádok, folyamokká dagadt patakok, pusztító áradások, lezárt vasúti szakaszok és közutak szerte az országban. A megrázó képeket látva én meg egyre csak a repcéinkre gondolok…. Persze, hisz már tervezzük a közeljövőben esedékes repce-bemutatókat, amelyek elé oly nagy bizakodással néztünk! Igen, őszinte bizakodással és nagy-nagy reményekkel, mert egészen idáig úgy tűnt, hogy amit a természet ősszel elvett, azt most tavasszal pótolni igyekszik.

Nincsenek megjegyzések: