Oldalak

2010. augusztus 16., hétfő

Könyvszemlézés...

Reinhard Eder: Borhibák, borbetegségek
A mai piac a minőség tekintetében a legmagasabb igényeket támasztja, mert a fogyasztó a legkisebb hibát sem nézi el. Az új feldolgozási technológiák, továbbá az egyes évjáratok közötti különbségek folyton új feladatok elé állítják a borászt. Mivel a borkészítés közben sokféle kémiai, fizikai és mikrobiológiai folyamat játszódik le, mindig fennáll a termék meghibásodásának, sőt megromlásának veszélye. E problémák felismeréséről és kiküszöbölésük módjáról szól a könyv. Az egyes fejezetek mindig a hibák leírásával kezdődnek, majd a további fejezetek foglalkoznak a hiba megelőzésével, kikezelési lehetőségeivel, megszüntetésével.

Robert Steidl - Wolfgang Renner: Borerjedési problémák
A könyv célja azoknak a fontos pontoknak a felvázolása, amelyek segítségével az erjedési zavarok keletkezése megakadályozható. Éppen ezért részletesen ismerteti a szőlőültetvényben elvégzendő munkákat, hiszen ezek több tekintetben is befolyással vannak a bor minőségére. Ezt a munkát kell következetesen és célirányosan tovább folytatni a pincegazdasági műveletekkel, a könyben megadott irányelvek szerint. A szerzők ismertetik az erjedés mikrobiológiáját, bemutatják az erjedést befolyásoló tényezőket. Hasznos gyakorlati ismeretekkel és tanácsokkal szolgálnak az erjedés előkészítéséről, irányításáról és lefolyásáról.

Robert Steidl - Georg Leindl: Borkészítés barrik eljárással
A könyv tudományos alapossággal, de a kezdő borászoknak is érthetően ad útmutatás a barrikolásról, erről a sokrétű, nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő borkészítési eljárásól. Célja, hogy a legfontosabb kritériumokat és a helyes döntési alapelveket adja azoknak a gyakorlati szakembereknek a kezébe, akik emellett a borkezelési eljárás mellett döntöttek. A barrikolás olyan borkészítési eljárás, ami karakteres aromát kölcsönöz a bornak. A hordó faanyagának kiválasztása, a borban lejátszódó folyamatok és a befolyásoló tényezők ismerete a tárolás során, mind-mind nagyon fontos a bor optimális kezelése szempontjából. Ehhez az optimális kezeléshez ad útmutatást a kötet.

Robert Steidl - Georg Leindl: Biológiai almasavbontás
A Mezőgazda kiadó által gondozott Borász akadémia című sorozat újabb kötete.
A biológiai almasavbontás a vörösbor és a fehérbor készítésének ismert módszere, a jobb eltarthatóság és az aroma harmonizálásának eszköze. Ennek a mikrobiológiai folyamatnak a tökéletes lezajlása nem garantálható teljes biztonsággal. Sok tényezőt kell figyelembe venni, hogy megfelelő eredményt érjünk el.

Rosbert Steidl - Wolfgang Renner: Korszerű vörösborkészítés
A vörösborok termékskálája a könnyű, friss boroktól a testes, cserzőanyagban gazdag borokig, a fajtaazonos érlelésűektől a házasított borokig terjed. A kereslet és a fogyasztók minőség iránti igényei növekednek, de a sikerhez nem elegendő a fogyasztói ízlést kielégíteni, a minőséget állandó szinten is kell tartani. Ehhez üzemi szintű döntéseket kell hozni, egy részüket még a szőlőtermesztés folyamán

A fajta-, az alanyválasztás, a tőkeművelési mód és a terméshozam szabályozása legfontosabb ismérvei bemutatásával kezdődik a könyv. A továbbiakban tanácsot ad a készítendő vörösbortípusok kiválasztásához, ismerteti a cefrekezelést, a héjon erjesztési eljárásokat. Részletesen foglalkozik a biológiai almasavbontással, a színstabilizálásban végbemenő polimerizációs, makro- és mikrooxidációs folyamatokkal. A művet az ászkolással, a derítéssel és a palackozással kapcsolatos teendők leírása zárja.

Nincsenek megjegyzések: