Oldalak

2010. április 18., vasárnap

Adásvétel...

Felek jogai és kötelezettségei adásvételnél
Az adásvételi szerződés alanyai az eladó és a vevő. Mindkét oldalon szerepelhet akár természetes, akár jogi személy.
A Ptk. 365. §-a határozza meg a felek főkötelezettségét. Ennek alapján az eladó főkötelezettsége a tulajdonjog átruházása és a dolog átadása, míg a vevőé a dolog átvétele, és a vételár megfizetése. Ezeken kívül azonban a feleknek egyéb kötelezettségük is van.
Így az eladó szavatol a tulajdonjog átruházásáért és tehermentességéért, vagyis hogy harmadik személynek nincsen olyan joga a dolgon, amely a vevő tulajdonszerzését akadályozná.
Ezen kívül az eladónak tájékoztatási kötelezettsége is van. Vagyis köteles a vevőt a dolog lényeges tulajdonságairól és a dologgal kapcsolatos fontos követelményekről, különösen a dologra vonatkozó esetleges jogokról és a dologgal kapcsolatos terhekről tájékoztatni. Köteles továbbá az ilyen körülményekre, illetőleg jogokra és terhekre vonatkozó okiratokat a vevőnek átadni pl. a használati útmutató, jótállási jegy, a folyamatban lévő építkezéssel kapcsolatos dokumentáció (építési engedély, tervek), a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges okiratok stb. Ezen kötelességek megsértése a vevő részéről elálláshoz, szavatossági-igény érvényesítéséhez, bizonyos esetben kártérítési igényhez, ill. a szerződés megtámadásához vezethet.
Az eladó viseli továbbá az átadással és az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcsolatos költségeket.
Ezzel szemben a szerződéskötési költségek, a tulajdonátruházási illeték, továbbá az átvétel és a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költségei a vevőt terhelik. Az ingatlan vevője - ha a tulajdonjognak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése előtt birtokba lép - ennek napjától kezdve szedi a dolog hasznait, viseli terheit és azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni.

Nincsenek megjegyzések: