Oldalak

2010. április 17., szombat

Szakkönyv...

Elek Balázs - Zsoldos Barnabás: Magyar vadászösvényeken "Egy olyan - hiánypótló - könyvet tarthatunk kezünkben, amely átfogó képet rajzol a magyarság vadászati történelméből, a vadászati eszközök, fegyverek, kultúra fejlődéséről úgy, hogy ugyan évszázadokat ölel fel és tudományos igényességgel valós képet ad vadász múltunkról-jelenünkről mégis olvasmányossá és élvezetessé teszi a szellős, képanyaggal bőven illusztrált szerkesztés. A könyv további részében a vadászható és védett vadfajaink, nagyvadtrófeák - hírünk, helyünk a világranglistán -, vadászkultúra és hagyomány, etika is bemutatásra kerül.  

Mark Henderson: Genetika, 50 fogalom, amit ismerni kell Személyiségünk szerzett vagy öröklött? Mi újat mondhat a DNS az ember történetéről? Mekkora jelentősége volt Dolly birka megteremtésének? És vajon a gyermekeket is rendelés alapján tervezzük a közeljövőben? Mark Henderson, a The Times természettudományi szerkesztője 50 közérthető és lebilincselő esszébe sűrítette a tudományágak e legifjabbikának központi gondolatait. Bemutatja, miként változtatta meg a genetikai kód megfejtése a földi életről alkotott felfogásunkat Darwin evolúcióelméletétől a legutóbbi - és ellentmondásosan megítélt - tudományos eredményekig. Ismerteti az olyan megosztó témák legfőbb etikai kérdéseit, mint az őssejtkutatás, a klónozás vagy a mesterséges élet lehetősége. Megvilágítja a "hulladék" DNS-sel, a fejlődésgenetikával és az epigenetikával kapcsolatos legutóbbi gondolatokat, és utal arra is, mit tartogat a jövő az emberiség számára.  

Thyll Szilárd: Talajvédelem és vízrendezés dombvidéken Hazánk jelentős része dombos terület. ezeken a helyeken a kedvezőtlen természeti viszonyok és a helytelen talajhasználat következtében igen nagymértékű az erózió és az ebből adódó káros vízhatás. Domb- és hegyvidéki területeinken a talajvédelem és a vízrendezés egymástól elválaszthatatlan, illetve mindkettő a komplex melioráció egy-egy összetevője.

Nincsenek megjegyzések: