Oldalak

2010. április 18., vasárnap

Haszonvétel...

A méhészeknek szabad a "haszonvétel"
Egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2-2 kilogramm gomba, vadgyümölcs és gyógynövény szedhető az erdőben - egyebek mellett ezt tartalmazza az erdőtörvény végrehajtási rendelete, amelyet a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tett közzé a legutóbbi Magyar Közlönyben.
Gomba, vadgyümölcs illetve gyógynövény engedély nélkül szedhető az erdőkben, feltéve, hogy azok mennyisége fejenként és naponta nem haladja meg a 2-2 kilogrammot. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény nem hozható kereskedelmi forgalomba.
Az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségű gomba, vadgyümölcs és gyógynövény is szabadon szedhető az állami erdőkben. A magántulajdonú erdőkben viszont csak akkor szedhetők nagyobb mennyiségben, ha ahhoz az erdőgazdálkodó előzetesen írásban hozzájárult.
Az állami erdőben a méhészeknek szabad a "haszonvétel", vagyis ott nektárgyűjtésre elhelyezhetik a kaptáraikat. A méhcsaládok elhelyezését és telepítési helyét az erdőgazdálkodóval - minden esetben - előzetesen egyeztetni kell. Méhcsalád nem helyezhető el lakóterület, tanya, gazdasági épület, turistaút, erdei tornapálya, illetve egyéb közjóléti erdei létesítmény 50 méteres körzetében.
MTI

Nincsenek megjegyzések: