Oldalak

2010. április 10., szombat

Robotok...

Csótányokról mintázhatják a jövő robotjait
Az Oregon State University kutatói szerint a mai robotok mozgatásához túl nagy számítástechnikai kapacitás szükséges és túl sok energiát fogyasztanak. A tudósok ezért a csótányok mozgását modellezve fejlesztenek hatékonyabb gépeket.

John Schmitt számára a csótányok csöppet sem visszataszítóak, sőt. Az Oregon State University azért tanulmányozza mozgásukat, hogy róluk mintázza a jövő robotjait, amelyek reményei szerint kevesebb energiával és alacsonyabb számítási igénnyel működnek majd.
A kutató a LiveScience-nek elmondta: amikor egy csótány egy a derekánál háromszor magasabb téglán szalad át, mindössze 20 százalékot veszít sebességéből. Ezek a rovarok ösztönösen mozognak és képesek gyorsan visszanyerni sebességüket nehéz terepen is. Egyes robotok ugyan képesek a járásra, de messze nem mozognak olyan hatékonyan, mint az állatok.

Schmittet Bob Full tanulmánya ihlette meg, a Berkley professzora 2006-os írásában azt állította, hogy a csótányok előbb mozognak, semmint hogy gondolnának. Most ezen az elven fejlesztenek robotokat, amelyek automata üzemmódban mozognak és csak akkor állnak meg "gondolkodni", ha nagy méretű akadály kerül az útjukba. A kutató elképzelései szerint a csótány robotokat megfigyelésre használhatják veszélyes környezetben.
(F:VG)

Nincsenek megjegyzések: