Oldalak

2010. április 23., péntek

IMI...

Az IMI-ről általában - Mi ez?
A Belső Piaci Információs Rendszert (Internal Market Information System, IMI) az Európai Unió és az EGT tagállamok (azaz az EU tagállamain túl Norvégia, Liechtenstein és Izland) közigazgatási rendszerei közötti kommunikáció érdekében fejlesztette ki az Európai Bizottság. Ez az elektronikus eszköz az információcseréhez biztosít egy olyan felületet, amely segítségével a tagállamok a belső piaci jogszabályok végrehajtásakor hatékonyabban tudnak napi szinten együttműködni. Felhasználói körét az országok különféle minisztériumai, országos és regionális hatáskörű szervei, kamarái és egyéb közigazgatási hatóságai adják. Az IMI az interneten keresztül elérhető webes felület, amelyhez nem szükséges előzőleg számítógépes program telepítése. A hatósági felhasználóknak csupán egy felhasználónévre és egy jelszóra van szükségük, amelyet az adott tagállam IMI koordinátorán keresztül tudnak igényelni.

Az IMI-t azért fejlesztette ki az Európai Bizottság, hogy olyan jelentős gyakorlati akadályokat segítsen áthidalni, mint a közigazgatási és munkahelyi kultúrák különbségei vagy a nyelvi akadályok. Az IMI megoldást jelent arra a problémára, hogy az egyes tagállamok hatóságai számára sokszor nem egyértelmű, mely hivatal hatáskörébe tartozik egy ügy valamelyik másik tagállamban, mely szerv illetékes egy megkeresésben.

A rendszer célja az adminisztratív terhek csökkentése és a tagállamok közötti napi együttműködésben a hatékonyság, az eredményesség megerősítése.

Az IMI sajátossága, hogy az előre meghatározott feltehető kérdések köre minden, az Európai Unióban hivatalos nyelven elérhető. A kérdést fogadó szervezet így az általa beszélt nyelven kaphatja meg a megkereső hatóság által saját nyelven küldött megkeresést - amelyet a kérdésfeltevő a szabad szöveg opció használatával további információval bővíthet ki a másik hatóság által is beszélt nyelven, például angolul.

Az IMI kezdetben a szakmai elismerések (2005/36/EK irányelv a szakmai képesítések elismeréséről) és a 2009. december 28-ától a szolgáltatási irányelvhez (2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról, VI. fejezet) kötődő igazgatási együttműködés területén jelent hasznos eszközt az európai hatóságok számára a könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb, átláthatóbb együttműködésben. Az Európai Bizottság a későbbiekben más területekre is ki kívánja terjeszteni a rendszer használatát.

Az IMI alkalmazása a hatóságok közötti igazgatási együttműködés tekintetében a szolgáltatási irányelv végrehajtására szolgáló határidőtől, 2009. december 28-ától jogi kötelezettség Magyarország számára is.

Nincsenek megjegyzések: