Zámbó Sándor - Mátray Árpád: A biobaromfi tartása A mű célja, hogy a teljes értékű, egészséges baromfihús- és tojástermelés lehetőségeit adja át azoknak, akik az ökológiai baromfitartással kívánnak foglalkozni. A mű végigkíséri a tyúk, pulyka, lúd, kacsa, gyöngytyúk ökológiai tartásának fázisait. Olyan részletességgel írja le a szerző a tartásmódot, hogy az is elkezdheti a baromfitartást, aki eddig nem foglalkozott ezzel. Erre a szabadban való, legeltetésre alapozott tartásmódra elsősorban az egész nap kapirgáló, őshonos magyar fajtákat ajánlja.
Jo Readman: A talaj gondozása vegyszerek nélkül "Ahol egészséges a talaj, ott bőségesen terem és virul a kert. Mindazonáltal oly sokan küszködnek silány talajjal. Van, ahol olyan nehéz, agyagos a föld, hogy akármennyit ássa a gazdája, nem lesz lazább, másutt meg inkább tengerparti homokra hasonlít a kert talaja. Pedig egy kis figyelemmel és némi kezeléssel bármilyen talaj alkalmas lehet rá, hogy egészséges növényeket termesszünk rajta, természetesen odaillő fajok megválasztásával. A talaj vázát ásványi részecskék alkotják, amelyek évezredek alatt keletkeztek, sziklák mállása, felaprózódása eredményeként. Igazi, élő talaj azonban csak azután kezd kialakulni, hogy élő szervezetek jelennek meg benne. Ezek a lények (férgek, baktériumok) együttesen teremtik meg a növények fejlődéséhez alkalmas feltételeket. A növények gyökerei a talaj mélyére hatolnak, megkapaszkodnak benne, és lélegeznek, vizet és tápanyagokat szívnak fel egy időben. A talajban élő szervezetek képesek újrahasznosítani az elhalt növényi és állati részeket (szerves anyagok), és a növények számára ismét felvehető tápanyagokká alakítják azokat. A szerves anyagok kedvezőbb szerkezetűvé teszik a talajt, alkalmas közeggé a gyökereknek, ahol van elég hely a víznek, levegőnek és maguknak a gyökereknek, hogy szükség szerint növekedhessenek." - részlet a bevezetőből.
Dr. Radics László - Dr. Seregi János: Ökológiai szemléletű állati termék-előállítás Az állattenyésztés táplálékunkat, az ökológiai szemléletű állattenyésztés jó egészségünket és környezetünk épségét biztosítja. Az ökogazdák által elfogadott jelmondat szerint állították össze kiadványukat a könyv szerzői. Munkájuk alkalmas arra, hogy a benne szereplő ismeretanyag szerint tenyésztett és tartott állat egészséges alapanyaggal lássa el az élelmiszeripart. Az ökotermék az ízletes étel alapanyaga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése