Oldalak

2010. április 27., kedd

Göcseji Falumúzeum

Zalaegerszeg, 8900, Batthyány u. 2
A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum a magyarországi szabadtéri múzeumok közül 1968-ban, elsőként nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A Zala folyó holtágának szép természeti környezetében lévő kiállítás, hitelesen bemutatja Göcsej vidékének 19. századi népi építészetét, lakáskultúráját és a régi paraszti életmódot. A látogató kellemes sétát tehet a falu utcáin, portáin a hegyi pincéknél és bekukkanthat a kovácsműhelybe, vízimalomba, füstös szobákba, kamrákba, templomba. Rendezvények alkalmával a porták, udvarok benépesülnek mesteremberekkel, népzenészekkel, népi iparművészekkel, táncosokkal, hagyományőrző, együttesekkel. Látogatóink nem a vendégmarasztaló sár miatt, mint mondták régen, tartózkodnak a falumúzeumban hosszabb ideig, hanem a gazdag kiállítások, a kellemes, szép környezet, a színvonalas programok, az élő falumúzeum miatt.

A falumúzeumi rendezvényeink (Országos Fazekas és Keramikus Találkozó, Göcseji Randevú, Egerszeg Búcsú, Kenyérfesztivál, Szüreti Vigadalom, Márton-nap stb.) életkortól függetlenül mindenkinek maradandó élményt nyújtanak.

A Göcseji Falumúzeum új fogadóépülete 1996-ban került átadásra. 1999-ben megépült a Finnugor Néprajzi Park első egysége a hanti, melyet még három követet (manysi, finn, mari). Az ünnepélyes megnyitóra 2001-ben került sor. Két időszakos kiállító helyiséggel gyarapodott a múzeum. A Náprádfai pajtában, a ma élő és alkotó népművészek, népi iparművészek mutatkoznak be, míg a 2003-ban átadott foglalkoztató házban inkább fotó kiállítások bemutatására kerül sor. A Zalacsébi fatemplom rekonstrukciójának elkészítésével teljesebbé vált a Göcseji falukép.Az állatállomány őshonos állatokkal való gyarapítása a Gödöllői Fajtanemesítő Intézet segítségével történt. Az épületek belső és külső rendbetételére (sarazás, meszelés) társadalmi összefogással sikerült megvalósítani. Nagy kihívást jelent az eddig zárva tartott Zalalövői hajlított ház bevonása a múzeum mindennapi életébe. A teljes felújítás a Látogatóbarát elvnek megfelelően történik. A porta és az épület megnyílik a látogatók előtt, akik beléphetnek a konyhába, kamrába és szobába. Az új funkció lehetőséget ad múzeumpedagógia foglakozások tartására (Egy nap a dédinél), új információk átadására.

A Göcseji Falumúzeumban fesztiválokkal, hagyományőrző programokkal, népművészeti vásárokkal várják a vendégeket. Nagy népszerűségnek örvend az Országos Fazekas-és keramikus találkozó, az Egerszeg Búcsú, a Falumúzeum napja augusztus 20-án és a Márton-napi rendezvény.

|

Nincsenek megjegyzések: