Oldalak

2010. április 21., szerda

Fák - cserjék

Legszebb tavasszal virágzó fák és cserjék

Legszebb tavasszal virágzó fák és cserjék
Összegyűjtöttük a tavasz legmutatósabb fáit és cserjéit: a lista kerttervezéskor és növényválasztáskor segítségünkre lehet. Virágok fehérben, sárgában és pirosban, egyesével vagy tömött csokorban, képgalériában.

1. Pirosló díszbirsek (Chenomeles sp.)

A díszbirs alacsony, 1-2 méter magas cserje, amely kora tavasszal elkápráztatja az embert halvány lazacszíntől a tűzpiros árnyalatokig terjedő virágaival. Illatos bokrétái már lombfakadás előtt nyílnak, március-áprilisban. Napos vagy félárnyékos helyre, mészmentes (kissé savanyú) talajba ültessük. Érdemes más, korán virágzó cserjékkel (aranyfával, gyöngyvesszővel) egy csoportba ültetni, hiszen együtt még jobban érvényesülnek.
Legszebb tavasszal virágzó fák és cserjék

2. Dúsvirágú díszalmák (Malus sp.)

A Japánból származó korai virágözönével díszítő nemesített almák alacsony vagy közepes méretűek, ezért nem csak utcai sorfának tökéletesek, hanem kisebb kertekbe is ideálisak. Kora tavasszal beborítják a fát a fehéres-rózsaszín, vagy pirosas virágszirmok, míg ősszel apró almácskáival díszít. Az újabb fajták egész télen át magukon hordják az üveggyöngyszerű terméseket.
Legszebb tavasszal virágzó fák és cserjék

3. Japán díszcseresznyék (Prunus serrulata)

Az almák mellett nem maradnak el szépségben a díszcseresznyék sem, amelyek termetesebb méretükkel inkább parkokba vagy sétáló utak szegélyére illenek. Japánban egyhetes szabadsággal ünneplik a cseresznyevirágzást.

4. Mesés magnóliák (Magnolia sp.)

Harang alakú, méretes, húsos virágaival az egyik legimpozánsabb dísze lehet kertünknek. Ahhoz, hogy jól érezze magát, széltől védett, napos fekvést és savanyú talajt kell teremtenünk számára.
5. Aranysárga vesszők (Forsythia sp.)
Talán a legkedveltebb tavaszi cserjénk a köznyelvben aranyesőnek ismert aranyfa, amely nemcsak sárga virágaival hódít, hanem egyszerűségével is: alig-alig kell gondoznunk. Legszebben napon vagy félárnyékban és nem túl száraz talajon díszít.
Legszebb tavasszal virágzó fák és cserjék

6. Rózsás szilvarózsa (Prunus triloba)

Az aranyfa után az egyik legkedveltebb díszcserje a rózsaszín virágú babarózsa. Tömve telt virágai a vesszők teljes hosszát beborítják, s mivel ugyancsak lombfakadás előtt nyílnak, rendkívül látványosak. Cserjeként vagy - koronába oltva - kis faként találkozhatunk vele. Virágzás után, ha vesszőit visszavágjuk, a rákövetkező évben még gazdagabb virágzást remélhetünk.

7. Légies boglárka (Kerria japonica "Pleniflora")

Télen zöld vesszőivel, kora tavasszal telt sárga virágaival alkot mutatós foltot a kertben a boglárkacserje. Napon gazdagabban virágzik, félárnyékban viszont gyorsabban nő. Elvirágzás után ugyancsak érdemes visszametszenünk.

8. Kerti gyöngyvessző (Spirea x vanhouttei)

Sövények vagy cserjefoltok elmaradhatatlan eleme a gyöngyvessző, amely az egyik legedzettebb díszcserjénk. Ívesen elhajló vesszőit májusban teljesen beborítja a fehér színű, félgömbös virágzata. Alacsonyabb és még gazdagabban virágzó testvére a nipponi gyöngyvessző (S. nipponica), amelyet akár sziklakertbe vagy nagyobb edénybe is ültethetünk.
Ney Katalin

Nincsenek megjegyzések: