Oldalak

2010. április 17., szombat

Szakkönyv ismertető...

Dr. Nagy Jenő: Ökológiai gazdálkodás Ökológiai gazdálkodásban a szintetikus műtrágya és szintetikus növényvédőszer nélküli, a természetes biológiai cikluson, szervestrágyázáson, biológia növényvédelmen alapuló gazdálkodási formát értjük. Kiterjed szántóföldi növénytermesztésre, gyepgazdálkodásra, az állattenyésztésre, a zöldség- és gyümölcstermesztésre, vagyis az egész mezőgazdasági termelésre a búzatermesztéstől a bioméz előállításáig. Az ökológiai termesztésnek csak felkészülten és nagy gyakorlattal, jelentős tapasztalattal szabad nekikezdeni. Az áttérés nem valami visszalépés, hanem éppen ellenkezőleg, előrelépés egy emberbaráti cél érdekében. Ehhez azonban ismerni kell a vetésváltás jelentőségét; a korszerű talajművelési módszereket; a nitrogén-műtrágya kiváltását a tápanyag-gazdálkodásban; a gyomosító és gyomritkító kultúrnövényeket; a szerves trágya és a komposztok hatásait; és az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szelíd biológiai készítményeket és megoldásokat.  

Tuba Katalin: Kerti dísznövények és szobanövények védelme Az ember közvetlen közelében, lakásában, kertjében élő dísznövényeket megtámadó betegségek tüneteivel, a kártevők felismerésével, az ellenük kifejthető védekezés ismertetésével kíván segíteni ez a mű a növényszerető olvasónak. Nagy segítséget jelent a felismerésben a csaknem 130 színes kép, a tájékozódásban a név- és tárgymutató és a szakkifejezések jegyzéke. 

 Kriszten György: Gyakorlati fogások a szőlőtermesztésben A faiskolákban jó minőségű gyökeres oltványok állnak a szőlőtelepítők rendelkezésére, a termő szőlőben azonban a tőkehiányok pótlásához, új fajták gyors elszaporításához az ültetvények ifjításához helybenoltásra, döntésre vagy bujtatásra van szükség. Bár végrehajtásuk igen gondos munkát, szakértelmet, gondosságot, pontosságot igényel, de elsajátíthatók. A sok rajz és az ábraaláírások magyarázata, valamint a jól szerkesztett, sok tapasztalatot tükröző szöveg segítségével megtanulhatók ezek az eljárások. A saját oltás, szemzés sikere, a megifjított tőke szép fejlődése adja ennek a munkának az örömét. 

 Dr. Wallendums Árpád: Az agrárgazdálkodás alapjai A versenyképes agrárgazdaság jól szervezett, hatékony termelést és értékesítési rendszert igényel. A gazdasági kamarák által szervezett mesterképzés célja a szakmai felkészültséggel és megfelelő gyakorlattal rendelkező szakemberek továbbképzése, a magyar és a nemzetközi gazdasági, pénzügyi, jogi, kereskedelmi viszonyokhoz történő alkalmazkodás érdekében. A piacgazdaság körülményei között azok az egyéni vállalkozók, illetve mezőgazdasági termelést folytató gazdálkodók képesek hosszú távon munkájukat eredményesen végezni, akik felkészültek a változó gazdasági körülményekre, tisztában vannak alapvető összefüggéseivel, a pénzügyi és piaci mechanizmusokkal, azaz rendelkeznek megalapozott vállalkozási ismeretekkel. 

 Hajós László - Pakurár Miklós - Berde Csaba: Szervezés és logisztika A Szervezés és logisztika című könyv célja, hogy a leendő vállalati vezetőknek alapvető ismereteket adjon a termelési és szolgáltatási folyamatok gyakorlati irányításához. Korunk vállalatainak versenyképességét a következő négy tényező befolyásolja leginkább: költségek, minőség, gyorsaság és flexibilitás. A vállalati folyamatok hatékony működtetésének, a versenyképesség fenntartásának, illetve növelésének feltételei a munkafolyamatok szervezettsége, az anyagok, az emberek, az energia és az információ áramlásának biztosítása. A könyv két fő területet – szervezés és logisztika – ölel fel. A szervezés fejezetben ismerteti a szervezés célját, feladatát, a szervezés módszertanát, a szervezés ergonómiai alapjait, a szervezés műszereit és készülékeit, valamint a normakészítés alapjait.  

Jonathon Green: Kannabisz A tisztelt olvasó a kannabisz teljes történetét elsőként feldolgozó, bőségesen illusztrált könyvet vehet a kezébe. A mű történeti áttekintést nyújt az ősi mítoszoktól és legendáktól kezdve napjaink aktuális vitáiig – ez 12 000 év. A kannabisz a földgolyó rengeteg országában használták, használják spirituális, orvosi, rekreáció célokra. Kiadványunk a különböző „felhasználási” területeket tekinti át, kitérve az elfojtásukra irányuló törvényhozási kezdeményezésekre is. Szóba kerül a füvet a fogyasztók millióihoz eljuttató ipar is, mind a professzionális, mind a „háztáji”. Az olvasó megtudhatja, hogy a kannabisz fogyasztó mitől „tép be” valójában, és azt is, hogy milyen szerepet tölthet be a kannabisz az olyan betegségek kezelésében, mint például a rák., az arthritisz és a szklerózis multiplex. A könyv végén a szerző – csak amolyan ízelítőül – ad néhány receptet, felsorolja a fű esetében használt elterjedtebb szlengeket, s az igazán kíváncsiak lépésről lépésre elsajátíthatják a „joint” készítésének fortélyait is. 

 Dr. Tóth Tamás: Terület- és projekttervezés A Terület- és projekttervezés című kötet tartalmazza mindazon ismereteket, amelyek piacgazdasági körülmények között a vállalkozások fejlesztéséhez – projekteredmények létrehozásához – kapcsolódó területi tervezési és projektvezetési feladatok végzéséhez szükségesek. Az első részben a területfejlesztés és vidékfejlesztés sokat vitatott kapcsolatának tisztázó értékelését követően bemutatja a területi tervezés kidolgozásának metodikáját, a tervezés stratégiáját és az intézmények szerepét a tervezésben, valamint az alkalmazható tervezési és programozási módszereket. A második rész taglalja a projektvezetés lényegi kérdéseit (projekt fogalma, projektciklus, projektvezetési módszerek, projekttervek készítése), a projektterv elkészítésének módszerit, és bepillantást nyújt a projektmenedzselési tevékenység fogalmi körébe.

 Pfau Ernő - Széles Gyula: Mezőgazdasági üzemtan II. A Mezőgazdasági üzemtan II. könyv a 2000-ben kiadott Mezőgazdasági üzemtan I. könyvhöz szorosan kapcsolódik. A könyv főbb fejezetei egyrészt a növény-termesztés ágazatainak - a szántóföldi-, a gyümölcs-, a szőlő-, a gyeptermesztésnek -, másrészt az állattenyésztés főbb ágazatainak - a szarvasmarha, a sertés, a juh, a ló és a kisállatok termékelőállításának - szervezési és ökonómiai kérdéseit taglalják. Az egyes tevékenységek bemutatásakor a szerzők törekedtek a jelenlegi termelési feltételekbe helyezve mindazokat a fontos szervezési, ökonómiai kérdéseket tárgyalni, amelyek az ágazatok hatékony kialakításának és működtetésének kritériumai. A könyv az üzemtani tanszékek oktatóinak közreműködésével készült. 

Dr. Husti István: Az innovációmenedzsment elemei A szerző fontos bevezető gondolatai: A gazdasági fejlődés motorja az innováció, mely nem elhatározás kérdése, hanem olyan kényszer, mely folyamatos kihívást jelent a vállalkozók és a vállalkozások számára. A sikerre viteléhez nagy körültekintésre, előrelátásra, komoly szakmai tudásra, tapasztalatokra és alapos piaci ismeretekre van szükség. Mindezek igényelik és feltételezik a menedzsment tudást, mely birtokában a szakemberek képesek az innovációs folyamatok tervezésére, szervezésére, irányítására és hatékony kézben tartására.

Nincsenek megjegyzések: