Oldalak

2010. április 17., szombat

Szakkönyv ismertető

Paszternák Ferenc: Biozöldségek termesztése A zöldségnövények az egészséges táplálkozás alappillérei. Az ökológiai módszerekkel, technológiával termesztett zöldség lényegesen jobb ízű, nem tartalmaz szermaradványt és jobban tárolható. A betegségek fellépése gyakran a helytelenül megválasztott termőhelyre, fajtára vagy termesztési módra vezethető vissza. A könyv ezért hangsúlyozza a megfelelő fajták használatát, a betegségek elleni biológiai védekezés módszereit, a szomszédnövények jótékony hatását, a termésbetakarítás, tárolás legcélszerűbb módjait.  

Seléndy Szabolcs: Ökogazdák kézikönyve Az Ökogazdák kézikönyve a "kezdő, a haladó és a jövő gazdáinak is muníciót kíván adni történeti eligazításban, elméletben, gyakorlatban (mind a külföldi, mind a magyar oldalról)" - írja előszavában a szerkesztő, Seléndy Szabolcs. A kötetet az ökogazdálkodás definíciójának, történetének, elterjedtségének bemutatása nyitja, majd az elméletet a gyakorlati tudnivalók minden részletre kiterjedő, közérthető ismertetése követi. A
szerzőpáros (Seléndy Szabolcs, Solti Gábor) kitér többek között a talajművelés, a növényápolás, a szántóföldi és kertészeti növények, az erdő-mező rendszerek, az ökológiai vetőmagok és szaporítóanyagok, az állattartás, a feldolgozás, a tárolás, a tanúsítási és támogatási rendszer valamint a vonatkozó jogszabályok bemutatására is. A könyv végén a hazai ökogazdálkodással foglalkozó szervezetek (pl. Biokultúra Egyesület, Biokontroll Hungária Kht.), ökogazdaságok leírását és a hatályos szabályozás értelmezését olvashatjuk. 

 Wolfram Franke: Biokert Alcím: "Az öngyógyító vegyeskert." A kötet minden kerttulajdonos számára egyaránt érthető, gyakorlatias és áttekinthető. Témája a vegyeskultúrás kertművelés rendszere, ami központi alkotóeleme a környezet iránt elkötelezett biokertészkedésnek. A könyvből megismerjük a természetben uralkodó összefüggéseket és az ezeket felhasználó, alapvető művelési módszereket.

Nincsenek megjegyzések: