Oldalak

2010. április 17., szombat

Szakkönyv ismertető...

Dr. Hajós László: A mezőgazdasági termelés gyakorlatának alapismeretei Az utóbbi több mint fél évszázad alatt a magyar mezőgazdaság szerkezete, tulajdonviszonyai és üzemi struktúrája többször is és igen lényeges mértékben változott. Sajnálatos módon ezeket a nagyléptékű változásokat nem a gazdasági fejlődés határozta meg döntő mértékben, hanem a politikai meggondolások által kikényszerített lépések. 

 Paszternák Ferenc: Az ezerarcú tönkölybúza A tönkölybúza már 8000 éve terem a Kárpát-medencében, de a XIX. században a feledés homályába veszett. Az új búzafajták kiszorították ezt a télálló, szárazságtűrő, a mostoha körülményeket is elviselő növényt, de szerencsére napjainkban újra felfedezték. Legendás élettani hatásokat tulajdonítottak a tönkölynek, ami ma már kísérletekkel vizsgálatokkal igazoltak. Sikértartalma, ásványianyag-tartalma magasabb, mint bármely más gabonáé, beltartalmi értéke egyedülálló, vitaminokban, aminosavakban gazdag, magas a tápértéke, pelyvája antibiotikus, sőt gyógyító erővel is rendelkezik.  

Charles Dowding: Biokertészkedés a gyakorlatban „A biokertészkedés azt jelenti, hogy tökéletesen tisztában vagyunk környezetünk, a talaj, a klíma és az általunk termesztett növények adottságaival, aminek köszönhetően kertünk, terményeink és saját magunk is kicsattanó egészségnek örvendünk. Ennek eléréséhez számtalan módszer közül választhatunk, amelyek némelyikét ebben a könyvben is bemutatjuk. Ha rátalálunk a helyes útra (amihez sok tapasztalatra és gyakorlatra van szükség), kertünk dúsan burjánzó, viruló kis paradicsom lesz, amelyben öröm dolgozni!

Nincsenek megjegyzések: