Oldalak

2010. április 21., szerda

Árverés

Szigorodik a bírósági végrehajtáson kívüli árverés
Ismét módosul a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályozása. Április 15-től kezdődően csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant, kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen.

A kormány módosította a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló 12/2003 (I. 30.) Kormányrendeletet. A módosítás célja, hogy kiszámítható határidők mellett, tisztességes áron keljenek el az árverezésre kerülő ingatlanok.

Az árverezés kezdeményezőjének egy 6 hónapnál nem régebbi szakértői értékbecslést valamint a lakóingatlan lényeges tulajdonságainak megállapítására alkalmas fénykép- vagy videofelvételeket is csatolnia kell az anyaghoz. Az adóhatóság az értékbecslés adatait a saját adatbázisa alapján ellenőrzi, és ha jelentős eltérést talál, büntetőeljárást indíthat. Ilyenkor addig nem árverezhető a lakás, amíg ez nem tisztázódik.

Az árverésen kizárólag az ügyfélkapun keresztül lehet majd ajánlatot tenni. Érvényesnek az árverés záró időpontjáig beérkezett, a becsült érték 70 százalékát elérő legmagasabb ajánlat minősül. A licitek a meghirdetett időponttól kezdve három napon keresztül tartanak este 21 óráig.

A rendelet módosítása április 15-én lép hatályba, és figyelembe véve, hogy a szabályok szerint 45 és 60 nap közötti időszaknak kell eltelnie a hirdetmény közzététele és az árverés között, legkorábban június 1-jén lehet árverést tartani. Az árverésről az illetékes önkormányzatot is értesíteni kell.

Nincsenek megjegyzések: