Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

Könyvajánló...

Makkai Gergely: Ökológiai gazdálkodás
Az utóbbi évtizedekben, de különösen az elmúlt néhány évben egyre többet lehet hallani a bio- vagy ökoélelmiszerekről, az organikus, a bio- vagy ökológiai gazdálkodásról.
Természetszerűen adódik a kérdés, hogy mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak, hogyan ágyazódnak napjaink átlagemberének a gazdálkodásról és a vidéki életről kialakított képébe?

Eisenstock Ildikó: Befőzés
A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérős nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és hasznos konyhai elfoglaltság. Hiszen ma már a kamratöltögetés nem 20-30 kg-nyi gyümölccsel, zöldséggel való birkózást, hatalmas edények emelgetését jelenti, hanem kreatív alkotó munkát, amihez elég csupán 2-3 kg eltennivaló. A hangsúly a technikán, a különleges összetevőkön és az érdekes fűszerezésen, nem pedig a mennyiségen van.

Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia
Mikroorganizmusok nélkül nem készíthetnénk bort. A must cukortartalmát az élesztőgombák alakítják át alkohollá, emellett számos fontos erjedési mellékterméket, aromaanyagot is termelnek. Hasznos tevékenységük mellett az élesztőgombák, különböző penészgombákkal és baktériumokkal együtt a bor romlását is okozhatják. Mindezeknek a jelenségeknek az alapos ismerete és irányítása elengedhetetlenül fontos a jó minőségű borok készítéséhez.

Klaus M. Bayer: Tervezzünk szép kertet
Olyan összeállítást szerettünk volna készíteni, amelyből mindenki kedvére válogathat! Így az olvasó szakszerűen tervezheti meg vagy újíthatja fel a kertjét. Igyekeztünk sok hasznos tanácsot, ötletet is adni, mert az apró részletek is fontosak, és a sikeres tervezéssel mindenki örömét lelheti a kertben. A könyvben sokféle ötletet mutatunk be, amelyekkel megvalósíthatjuk elképzelésüket.

Thomas Hagen - Ursel Borstell: Viráglexikon
A könyv alcíme:
Színek és fajták társítása a kertben

Valló László: Metszés a szőlőben és a díszkertben
Két, egymástól igen különböző növénykultúra metszési tudnivalói találhatók egy kötetben az Olvasó. A szőlőét, amely finom gyümölcsével és jó borával fizet a gazda törődéséért, valamint a díszkert fái, bokrai metszési fogásait, amelyek pedig formás szépségükkel hálálják meg a kertész munkáját. A közös bennük, hogy valamennyien az ember értő gondoskodására szoruló fás növények, elhanyagolásuk, szakszerűtlen kezelésük előbb-utóbb a kert gazdájára is visszaüt; csalódottság, bosszúság lesz a „jutalom”.

Kárpáti László - Lehota József: Kereskedelmi ismeretek
"Magyarország már több már több mint 6 éve élvezi azokat az előnyöket (és hátrányokat) amelyek az európai uniós tagságból, a közös agrárpolitikából s az egységes piacból származnak. A kereskedelmet akadályozó szabályok jelentős mértékben egyszerűsödtek, ugyanakkor az EU-val történő kereskedelem esetén változatlanul egy más prioritásokat követő fogyasztóréteg számára kell termékeinket értékesíteni.

Magda Róbert - Marselek Sándor: Vidékgazdaságtan I.
„Munkánkban kitérünk a támogatói programokra, ismertetjük eredményeit, előnyeit és visszásságait. Fő témánk a vidékgazdaság: tárgyaljuk jellemzőit, felhasználható erőforrásait és helyét a globális rendszerben. Részletesen foglalkozunk a természeti és humán erőforrásokkal.

Venetianer Pál: Génmódosított növények - Mire jók?
Ma a világon példátlan gyorsasággal növekszik a genetikailag módosított növények vetésterülete. Hogy ez jó vagy sem, arról intenzív és indulatos szakmai, politikai, gazdasági, és médiaviták folynak. De miről is vitatkozunk?

Nincsenek megjegyzések: