Oldalak

2010. szeptember 13., hétfő

Szőlőkivágási támogatás...

Több ezren igényelnek szőlőkivágási támogatást
2010. szeptember 13. Forrás: MVH

Több mint ötezer hektárnyi szőlőtermő terület kivágásának támogatását engedélyezheti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de az erre szánt összeget még nem határozta meg az EU Bizottsága.
Az idén utolsó alkalommal igényelhető szőlőkivágási támogatásra augusztusban lehetett kérelmet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, ahova mintegy 4400 kérelem érkezett és a gazdálkodók közel 2500 hektár szőlőtermő terület kivágását kezdeményezték. Az elmúlt évekről – a támogatási keret kimerülése miatt – áthozott kérelmekkel együtt így a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5500 hektárt. A legnagyobb érintett terület a Kunsági borvidék, ahol több mint 1200 hektárnyi a kivágandó szőlő ültetvény.

A kérelmek feldolgozását folyamatosan végzi a hivatal. A helyszíni ellenőrzések döntő része azonban még hátravan, mivel az EU Bizottsága később hoz döntést arról, hogy pontosan mekkora összeget biztosít a tagállamoknak a szőlőkivágás támogatására. Éppen ezért az MVH is csak november 15-ét követően kezdheti meg a kivágási engedélyek postázását.

Az igénylők számára jelentős költségmegtakarítást eredményezett az, hogy a megelőző évektől eltérően idén nem kellett tulajdoni lapot mellékelniük a kérelemhez, mivel az ültetvények tulajdonosi-haszonélvezeti jogviszonyának ellenőrzéseit az MVH más úton végzi el.

Nincsenek megjegyzések: