Oldalak

2010. szeptember 14., kedd

Adófizetés részletekben...

Lehetőség: Adófizetés részletekben, pótlékmentesen
Az adóigazgatásban a fizetési könnyítésre irányuló kérelmek számának jelentés mértékű emelkedésére válaszul meghatározott adózói körnél, 2009. január 1-től kezdődően megnyílt a lehetőség az „egyszerűsített fizetési könnyítés” kedvezményének igénybevételére. A pótlékmentes részletfizetéssel idén is élhetnek az adózók! A személyi jövedelemadó bevallásban szereplő legfeljebb 100.000 Ft összegű fizetési kötelezettség esetén ugyanis –már magában a bevallásban – az adózó nyilatkozhat arról, hogy tartozását nem egyszerre, hanem 4 hónap alatt, négy egyenlő részletben fizeti meg.

Lényeges, hogy a nyilatkozat lehetőségével kizárólag csak a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély élhet, valamint, hogy a részletfizetés ez esetben pótlékmentes.

A feltételeknek megfelelő magánszemélynek a pótlékmentes kedvezmény igénybevételéhez a 0953-as bevallás C lapjának (A) mezőjében jelölnie kell, hogy fizetési kötelezettségét részletekben kívánja teljesíteni. A teljesítés időtartama maximum 4 hónap lehet, de ennél rövidebb idő is lehetséges a teljesítésre, melyhez egyszerűen csak a választott időtartamot kell beírni az erre szolgáló helyre. Az egyes részletek összege a jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő adó 1/2, 1/3, vagy 1/4 része. A részletek befizetésének határideje pedig 2010. június 20., július 20., augusztus 20., szeptember 20.

Ha a bevallott fizetendő személyi jövedelemadó, meghaladja a 100.000 Ft-ot, abban az esetben vehető igénybe a kedvezmény, ha a bevallásban a más adónem(ek) ben visszajáró adó összegét ugyanezen bevallás átvezetési lapján (11-es lap) a személyi jövedelemadóra átvezetteti, és így a tényleges személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége a 100.000 Ft-ot nem haladja meg.

Fontos! Ha elmulasztotta ezt a nyilatkozatot kitölteni, az később már nem pótolható!

Amennyiben bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt csak akkor veheti igénybe, ha a bevallással egyidejűleg benyújtott, a késedelem igazolására vonatkozó kérelemnek az adóhatóság helyt ad. Ebben az esetben a pótlékmentes részletfizetés kezdete a bevallás benyújtását követő 30. nap.

A részletfizetés teljesítése történhet csekken, lakossági folyószámláról történő átutalással és az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain (lásd APEH honlap - www.apeh.hu) akár bankkártyával is. A befizetéshez szükséges csekket az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálatán beszerezheti.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről az adóhatóság külön értesítést nem küld. Csak abban az esetben kap értesítést az adózó, ha a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy amennyiben az adózó az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától (2010. május 20) késedelmi pótlékot számít fel.

A nyilatkozat előnye, hogy az adózónak nem kell kérelmet benyújtania, továbbá a 2.200 Ft-os eljárási illeték megfizetése sem terheli.
Forrás: www.apeh.hu
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Nincsenek megjegyzések: