Oldalak

2010. szeptember 14., kedd

Munkanélküliségi biztosítás...

Munkanélküliségi biztosítás - közös megegyezésnél nem fizet a biztosító

A biztosító nem fizet annak, aki közös megegyezéssel” válik meg a cégétől, hiába van érvényes, munkanélküliség támogatásra szóló biztosítása az ügyfélnek - hívja fel a figyelmet a CLB Biztosítási Alkusz Kft.közleményében.

A 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB legfrissebb adatai szerint jellemzően a 30-35 évesek kötnek 9 hónapon keresztül havi 100.000 forintot térítő munkanélküliségi biztosítást. A fiatalok körében vélhetően azért népszerűbb ez a biztosítási fajta, mert gyermekeket tartanak el, s hiteleik vannak, így ezeknek a költségeknek legalább egy részét fedezi a jövedelempótló támogatás - olvasható a közleményben.

Az alkuszcég adatai szerint – noha munkanélküliség esetére igen széles határok között, 50 ezertől 250 ezer forintig választható a havi jövedelemtérítés összege – a legjellemzőbb a 100.000 forintos biztosítási összeg. Az ügyfelek havonta átlagosan mintegy 2.500 forintot fizetnek, miközben a legolcsóbb és legdrágább munkanélküli biztosítás havi díja között – az elérhető módozatok széles skálájának megfelelően - több mint 7.000 forint különbség van.

A magyar piacon még viszonylag újnak számító biztosítási termék a 22 és 55 év közötti, legalább egy éve alkalmazásban álló, a munkaerőpiac mintegy kétharmadát kitevő, aktív keresőket célozza meg.

A munkanélküliségi havi kifizetés összegét a szerződő fél határozza meg, de ez nem lehet nagyobb, mint az előzetesen igazolt nettó jövedelem 70 százaléka. Noha a munkaerő-piaci helyzet romlásával párhuzamosan a munkanélküliségi biztosítás iránti kérelmek elbírálása is szigorodott valamelyest, a CLB tapasztalatai szerint 10 alkalmazottból átlagosan hét továbbra is megfelel a szerződéskötéshez szükséges feltételeknek.

A kormányprogramban egyelőre nincsenek a dolgozók védelmére épült elemek, ezért nem árt, ha a munkavállalók maguk is gondolnak az esetleges munkanélküliség időszakára - idézi a közlemény Székely Tamást, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökét.

Szabadon felhasználható - bármire elkölthető - szolgáltatású munkanélküliségi biztosítást a biztositas.hu internetes alkusz kezdett értékesíteni 2008-ban. A következő piacra lépő az April CEE Development Kft. volt, a Groupama Garancia Biztosító pedig az idén májusban jelentette be, hogy havi 70 illetve 90 ezer forintos, szabadon felhasználható szolgáltatású munkanélküliségi biztosítást kínál.
f:MTI

Nincsenek megjegyzések: