Oldalak

2010. szeptember 14., kedd

Agrárinfláció...

Felgyorsult nyáron az agrárinfláció

Hirtelen megugrottak a mezőgazdasági árak júliusban, az emelkedő trend pedig jelentős inflációs veszélyt hordoz. A hónap során 12,8 százalékkal kerültek többe az agrártermékek a felvásárlóknál, mint egy évvel korábban.

A tizenkét havi index éppen két évvel ezelőtt volt utoljára ilyen magas, az idén viszont jobbára a negatív tartományban tartózkodott, az előző két hónapban például –0,6 százalékot mutatott. Az első hét hónap átlagos drágulása ezzel 5 százalékra nőtt.
Elsősorban a növényi termékek áremelkedése okozza az idén is a kiugró drágulást, mint ahogyan a 2007–08-as nagy élelmiszerár-robbanás idején. Júliusban a növényi termékek árszínvonala 20,5, az élő állatoké és állati termékeké 1,4 százalékkal nőtt a hivatal gyorsjelentése alapján. Ha nem az éves, hanem az abszolút szintet nézzük, az látszik, hogy már tavaly ősz végén elérték az árak a mélypontot, azóta tart az emelkedő tendencia, csak éppen júniusig tavaly is nagyon hasonló pályát írtak le az árak, ezután azonban csökkenésnek indultak. Ez az idén nem valószínű, mivel a mezőgazdasági termés a túl sok csapadék miatt lényegesen gyengébb volt, mint az előző évben.
Eközben a fogyasztói árak éppen ellentétes irányban mozogtak, igaz, ebben a múlt év közepi áfaemelés hatásának az éves indexből való kikerülése volt a fő oka. A magas élelmiszerárak viszont eleve kissé feljebb tornázták az elemzők által várt inflációt, és a jegybank is figyelmeztetett: ilyen körülmények között aligha teljesíthető a 3 százalékos inflációs cél, még alacsony fogyasztói kereslet mellett sem. BD,f: VG

Nincsenek megjegyzések: