Oldalak

2010. szeptember 14., kedd

A méhészeti támogatás növelése...

Több támogatás kapnak ezután a méhészek
2010. szeptember 14. MTI

Jóváhagyta kedden az Európai Bizottság a méhészeti termékek termelésének és forgalmazásának javítására irányuló nemzeti programokat, amelyek a 2011-től 2013-ig terjedő időszakra évi 32 millió euró uniós hozzájárulást tartalmaznak, a 2008-2010-es időszak évi 26 milliójával szemben.
A méhészeti ágazatot több éve sújtja a méhek korábban sosem tapasztalt mértékű pusztulása, ami nemcsak a méhészek gazdasági helyzetét nehezíti, hanem a biodiverzitást is veszélyezteti.

A 27 tagállami program olyan intézkedésekhez kapcsolódik, mint például a varroatózis elleni védekezés, a vándorméhészet ésszerűsítése, laboratóriumok támogatása, kaptárak állománypótlása, alkalmazott kutatási programok és technikai segítségnyújtás. Mind a 27 nemzeti program jogosult uniós társfinanszírozásra.

A magyar méhészek örömmel fogadták, hogy mintegy 20 százalékkal növekedett a méhészeti ágazat támogatása a következő három évben - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az MTI érdeklődésére Budapesten.

Magyarországon az elmúlt három évben e támogatás kihasználtsága évenként 90 százalék felett volt. Ennek összege nem érte el évente az egymilliárd forintot.

Most a megemelt támogatásból a magyar méhészek 4,5 millió euróhoz jutnak hozzá évente. Ez mintegy 1,2 milliárd forintot tesz ki, 20 százalékkal több, mint az előző hároméves ciklusban.
Az uniós méhészeti támogatásból ugyanis méhcsaládonként 5 euró jut, és Magyarországon 900 ezer méhcsaládot tartanak számon.

Nincsenek megjegyzések: